równianie trygonometryczne
M.B.: Błagam

! Pomóżcie

! ja już po prostu nie daję rady

!



rozwiąż:
cosx − cos2x = sin3x
Pomocy

!
2 lis 18:52
M.B.: pomóżcie ludzie!
2 lis 18:58
sushi_ gg6397228:
znasz wzory na podwojony i potrojony kat
2 lis 18:59
M.B.: tak!
2 lis 19:00
sushi_ gg6397228:
to go tutaj zapisz i podstaw do wyjsciowego
2 lis 19:01
M.B.: cosx − cos2x − sinx = sinx(3 − 4sinx)
2 lis 19:02
M.B.: cosx−cos
2x−sin
2x=sinx(3−4sin
2x) tak jest poprawnie. no ale co z tym
2 lis 19:03
Grześ: wymnażaj, przenieść na jedną stronę i to będe wielomian jakis
2 lis 19:04
Bogdan:
Korzystamy z zależności:
| | α + β | | β − α | |
cosα − sosβ = 2sin |
| sin |
| |
| | 2 | | 2 | |
cosx − cos2x = sin3x
| | 3x | | x | | 3x | | 3x | |
2sin |
| sin |
| − 2sin |
| cos |
| = 0 |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 3x | | x | | 3x | |
2sin |
| (sin |
| − cos |
| ) = 0 |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
lub
| | x | | 3x | | x | | π | | 3x | |
sin |
| = cos |
| ⇒ sin |
| = sin( |
| − |
| ) |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
2 lis 19:06
M.B.: ludu! dzięki ci!
2 lis 19:14
M.B.: a gdzie się podziało sin3x?

i nie powinno być minusa przed dwójką?
2 lis 19:16
M.B.: już rozumiem
2 lis 19:18
Grześ: więcej emotikon

szczególnie tych płaczących
2 lis 19:24
2 lis 20:34
ad: czego jeszcze nie rozumiesz?
2 lis 20:34
M.B.: to zadanie rozumiem ale wydaje mi się, że nic nie wiem i nic tam nie napiszę!
2 lis 20:38
qwe: Zapodaj jeszcze jakieś zadanie to popatrzymy co da się zrobić.
2 lis 20:42
mkkk: U √4
2 lis 20:43
M.B.: nie mam siły już się uczyć! cały weekend przy książkach!
2 lis 20:44
5 lis 18:50