ciagi arytmetyczne
aska: W ciągu arytmetycznym an dane są: a3 =13 i a5 = 39 . Wtedy wyraz a1 jest równy
nie rozumiem co to znaczy "r" i jak to zrobic ,moglby ktos mi to wytlumaczyc
2 lis 18:48
2 lis 18:51
Święty: r− różnica ciągu
a3=13
a3=a1+(n−1)r
13=a1+2r
a5=39
a5=a1+(n−1)r
39=a1+4r
39=a1+4r
13=a1+2r
...
2 lis 18:51
PMJ: Czegos tu chyba brakuje : p
A "r" to roznica ciagu czyli np r = an+1 − an
2 lis 18:52
Bogdan:
W ciągu arytmetycznym (an): 2an = an−k + an+k
o ile an−k, an+k istnieją.
W tym przypadku 2a3 = a1 + a5 ⇒ 26 = a1 + 39 ⇒ a1 = −13
2 lis 18:57
aska: dziekuje
2 lis 19:02