matematykaszkolna.pl
pochodne funkcji marina: Podaj przykłady funkcji f której druga pochodna wynosi : f''(x)=x2 f''(x)=x+1 f''(x)=−1/x2 f''(x)=1/4 ex
2 lis 18:31
Jack: scałkuj dwa razy
2 lis 18:45
marina: nie mam pojęcia jak się całkuje nie miałam tego jeszcze na ćwiczeniach ..mamy sie wracać czyli np : f''(x) = 2 f'(x) = 2x f(x)= x2 takim sposobem ma to być zrobione i dlatego nei wiem jak zrobić wcześniejsze bo to akurat co tu napisałam jest łatwe
2 lis 18:53
Tomek.Noah: w x2 wyszlo mi ze to jest
1 

x4 al enie wim bo calek ucze sie dopiero i to sam wiec niech ktos sprawdzi kompetetny
12 
2 lis 18:54
Tomek.Noah: Kochana ja calki wlasnie przerobilem dzisisaj i zajelo mi to hmm 2 i pol godziny polecam ci emotka moze zagniesz prof.
2 lis 18:55
marina: akurat to jest kobieta...i nawet nei profesor...nie moge zrobić tego całkami tylko tym sposobem co podałam bo inaczej mi nie zaliczy wlasnie
2 lis 19:07
sushi_ gg6397228: mozesz robic po kolei do tyłu
 x3 
x2 −−−>

+ c
 3 
x3 1 x4 

+ c ===>

*

+ c x + d
3 3 4 
c i d dowolne liczby
2 lis 19:15
Jack: przecież to jest właśnie całkowanie, sushi. Może opisz, marina, swoją metodę... Na czym ona polega?
2 lis 19:22
marina: cofam się ..czyli tak jak napisałam jeżeli moja druga pochodna wynosi 2 to wiem że poprzednia wynosiła 2x i z tego wiem ze funkcja której szukam wynosi x2 i reszte przykładów właśnie co wyżej podałam mam takim sposobem obliczyć
2 lis 19:32
Jack: jesli Twoja f''(x) wynosi 2 to f'(x) wynosi 2x + c, gdzie to c to dowolna stała. Możesz sobie sprawdzić licząc pochodną (pochodna ze stałej to zero, wiec faktycznie może być ona dowolna). Z tym, że wciąż nie wiem jak ta Twoje metoda wygląda. Opisałaś jedynie jak rozwiązać jakiś konkretny przykład... Poradzisz sobie swoją metodą z takim przykładem f''(x)=ex?
2 lis 19:49
marina: f(X) = ex bo to sie nie zmiania tak odczytałam z pochodnych funkcji elementarnych chodzi o to żeby tak zrobić reszte przykładów: jeżelif''(x)= x2 to f'(x)= ... i jeszcze od tego f(x) − ...
2 lis 20:06
Jack: no dobrze, czyli wiemy już że masz tablice i możesz z nich korzystać emotka Powiem tak, z tego co widzę, Twoja metoda jest ograniczona do skuteczności w kilku przykładach. jesli chodzi o f''(x)=−1/x2 to nie widzę innej metody (dostępnej dla Ciebie) jak tylko kombinowanie z potęgami, czyli sprawdzanie czy pochodna np. −1/x3 albo 1/x nie da Ci szukanej funkcji.
2 lis 20:11