pochodne funkcji
marina: Podaj przykłady funkcji f której druga pochodna wynosi :
f''(x)=x2
f''(x)=x+1
f''(x)=−1/x2
f''(x)=1/4 ex
2 lis 18:31
Jack:
scałkuj dwa razy
2 lis 18:45
marina: nie mam pojęcia jak się całkuje nie miałam tego jeszcze na ćwiczeniach ..mamy sie wracać czyli
np :
f''(x) = 2
f'(x) = 2x
f(x)= x2
takim sposobem ma to być zrobione i dlatego nei wiem jak zrobić wcześniejsze bo to akurat co
tu napisałam jest łatwe
2 lis 18:53
Tomek.Noah: w x
2 wyszlo mi ze to jest
| 1 | |
| x4 al enie wim bo calek ucze sie dopiero i to sam wiec niech ktos sprawdzi kompetetny |
| 12 | |
2 lis 18:54
Tomek.Noah:
Kochana ja calki wlasnie przerobilem dzisisaj i zajelo mi to hmm 2 i pol godziny polecam ci

moze zagniesz prof.
2 lis 18:55
marina: akurat to jest kobieta...i nawet nei profesor...nie moge zrobić tego całkami tylko tym sposobem
co podałam bo inaczej mi nie zaliczy wlasnie
2 lis 19:07
sushi_ gg6397228:
mozesz robic po kolei do tyłu
| x3 | | 1 | | x4 | |
| + c ===> |
| * |
| + c x + d |
| 3 | | 3 | | 4 | |
c i d dowolne liczby
2 lis 19:15
Jack:
przecież to jest właśnie całkowanie, sushi. Może opisz, marina, swoją metodę... Na
czym ona polega?
2 lis 19:22
marina: cofam się ..czyli tak jak napisałam jeżeli moja druga pochodna wynosi 2 to wiem że poprzednia
wynosiła 2x i z tego wiem ze funkcja której szukam wynosi x2 i reszte przykładów właśnie co
wyżej podałam mam takim sposobem obliczyć
2 lis 19:32
Jack:
jesli Twoja f''(x) wynosi 2 to f'(x) wynosi 2x + c, gdzie to c to dowolna stała. Możesz sobie
sprawdzić licząc pochodną (pochodna ze stałej to zero, wiec faktycznie może być ona dowolna).
Z tym, że wciąż nie wiem jak ta Twoje metoda wygląda. Opisałaś jedynie jak rozwiązać jakiś
konkretny przykład... Poradzisz sobie swoją metodą z takim przykładem f''(x)=ex?
2 lis 19:49
marina: f(X) = ex bo to sie nie zmiania tak odczytałam z pochodnych funkcji elementarnych
chodzi o to żeby tak zrobić reszte przykładów:
jeżelif''(x)= x2 to f'(x)= ... i jeszcze od tego f(x) − ...
2 lis 20:06
Jack:
no dobrze, czyli wiemy już że masz tablice i możesz z nich korzystać

Powiem tak, z tego co
widzę, Twoja metoda jest ograniczona do skuteczności w kilku przykładach.
jesli chodzi o f''(x)=−1/x
2 to nie widzę innej metody (dostępnej dla Ciebie) jak tylko
kombinowanie z potęgami, czyli sprawdzanie czy pochodna np. −1/x
3 albo 1/x nie da Ci szukanej
funkcji.
2 lis 20:11