Agin;) pomocy;(: Bardzo proszę o pomoc.

Mydło w kształcie prostopadłościanu po pewnym czasie zmniejszyło swoje wymiary do połowy.
Ile razy większą objętość miało to mydło przed zmydleniem?
6 sty 21:58
J.W.: no to piszesz sobie wzór na objętość prostopadłościanu i na pole. później drugi 2 razy
mniejszy poprzez dodanie 1/2 i liczysz. co w tym trudnego?
6 sty 22:07
Agin;) pomocy;(: tak tylko nie bardzo wiem jak zrobić to zadanie.

proszę.. pomóżcie mi.
6 sty 22:09
J.W.: znasz wzór na objętość.?
V=a*b*c
i licz!
6 sty 22:15
J.W.: o masz.!
a więc.. można to zrobić na podstawie przykładów, bo co podstawisz zawsze wyjdzie tyle
samo!
V1=a*b*c
V2=1/2a*1/2b*1/2c
np. a=6 b=8 c=10
V1=6*8*10=480
V2=1/2*6*1/2*8*1/2*10=3*4*5=60
480:60=8
i zawsze wychodzi 8!
A więc objętość mydła przed zmydleniem była 8 razy większa.
6 sty 22:32