matematykaszkolna.pl
Sprawdz czy te formuły są logicznie równoważne??? Monia: 1. ~( p v q) (~ p ⋀ ~ q) 2. ~(p ⋀ q ) (~p v ~q) 3. (~p⊥ ~q) (p ⋀ q)
2 lis 17:59
Monia: Proszę pomóżcie, ta logika mnie wykończy, jak sprawdzić czy te formuły są logiczni równowazne 1. ~( p v q) (~ p ⋀ ~ q) 2. ~(p ⋀ q ) (~p v ~q) 3. (~p⊥ ~q) (p ⋀ q)
2 lis 18:32
marina: pomiędzy dwoma nawiasami jest znak = czy mnozenia
2 lis 18:34
Grześ: zapewne nic, trzeba wykazać, że są równoważne, więc nie ma między nimi nic
2 lis 18:38
Grześ: Nie pamiętam tych praw, ale chyba jedną ze stron trzeba doprowadzić do postaci po prawej stronie na przykład
2 lis 18:38
Monia: tam nie ma ani mnożenia ani = , wiem że prawdopodobnie powinny być tam wykorzystane wzory np. Z1⇔Z2, ogólnie trzeba sprawdzić czy to jest tautologia czy nie
2 lis 18:41
marina: ja bym to zrobila w tabelce z 0 i 1 jeśli wiesz o co chodzi...każdy z osobna i wtedy wyjdzie ci czy sa równoważne
2 lis 18:42
Monia: nie rozumiem tego więc nie wiem jak by miało to wyglądać w tabelce
2 lis 18:46
marina: p | q | p v q | −(pvq) 1 1 1 0 p | q | −p | −q | (−p i −q) 1 1 0 0 0
2 lis 18:51
Monia: coś tu mi nie pasuje żeby wyszła tautologia to następnik trzeba ufałszywić
2 lis 19:05
marina: jest dobrze ale nie potrafie ci tego wytłumaczyc lecz na logike patrzac jeśli nie jest tak że p i q to rownoznaczne jest ze nie jest tak że p lub nie jest tak że q
2 lis 19:09