pomocy
żaba: Rozwiązać równania (x, z∊Z)
(−1+ i)x = 3i + x ,
mnoze to i wychodzi mi −x+ix=3i+x
−x+ix−3i−x=0
i co dalej
2 lis 17:58
Grześ: wg mnie przenieś x na lewo:
−x+ix−x=3i
−2x+ix=3i
x(−2+i)=3i
Chyba dobrze
2 lis 18:01
Grześ: teraz trzeba chyba przez sprzężenie uprościć ułamek
2 lis 18:01
żaba: to dobrze myslalam no i teraz tylko sprzęże to dzieki
2 lis 18:09
żaba: wyjdzie taki wynik −1,33+2i
2 lis 18:16
Basia: nonsens
2 lis 18:16
Basia:
| 3i | | 3i(2+i) | |
| = |
| |
| i−2 | | (i−2)(i+2) | |
dokończ
2 lis 18:17
żaba: jeśli mogę zapytać to twoje wyszło z tego co Grześ napisał tylko zamieniłaś miejscami i−2
2 lis 18:20
Grześ: Tak, zamieniła sobie
Basia miejscami, dla lepszego spojrzenia na to wyrażenie
2 lis 18:22
żaba: | 3i2−6i | | −3−6i | |
| = |
| =0,6−1,2i |
| i2−4 | | −5 | |
2 lis 18:23
żaba: bo jak liczylam tak jak ty masz to całkiem coś innego mi wyszło
2 lis 18:24
Grześ: oj żaba, to jest to samo wyrażenie, więc to nie moja wina
2 lis 18:25
żaba: źle mnei zrozumiełeś nei że twoja wina tylko ja tak sobie iczyłam no i toi wyszło coś innego
heh ale teraz dobrze
2 lis 18:28
Grześ: tam nie ma minusa w liczniku, dobrze sie przyrzyj przy mnożeniu

Powinno być:
3i
2+6i
2 lis 18:30
żaba: uuu sprzężenie tam jets źle popatrzyłam sorki moj błąd
2 lis 18:31