Znajdź pierwiastki W(x)
Biały: Wielomian W(x)=x3+bx2+cx+24 jest podzielny przez wielomian U(x)=x−4, a przy dzieleniu
wielomianu W(x) przez dwumian V(x)=x+2 otzrymujemy resztę 36. Znajdź pierwiastki W(x).
2 lis 17:45
Biały: Pomorze ktoś? JA doszedłem do tego że W(x)=x3−2x2−14x+24. Obliczyłem to z układu równań w
którym znalazło się W(4)=0 i W(−2)=36. Nie wiem co dalej...
2 lis 18:26
Święty: Podziel wielomian W(x) przez dwumian U(x).
2 lis 19:04
Biały: Zrobiłem już to wcześniej i niestety wyszło mi x2+2x−6 i delta wychodzi ujemna czyli brak
rozwiązań a w odp są rowiązania...
2 lis 19:15
sushi_ gg6397228:
podstaw
W(4)= 0
W(−2)= 36
i uklad rownan
2 lis 19:16
Biały: to już zrobiłem patrz wyżej
2 lis 19:17
sushi_ gg6397228:
jak moze delta wyjsc ujemna

do wzoru nie umiesz podstawic

wychodzi dodatnia
2 lis 19:21
Biały: K.... co ja robie. Oczywiście masz rację. Już nie myślę, za dużo dzisiaj. Delta=4+24=28
2 lis 19:24
Biały: i x1=−1−√7 x2=−1+√7 czyli są 3 rozwiązania x⊂{4;−1−√7;−1+√7}
2 lis 19:31
sushi_ gg6397228:
tak , tylko zapisz w dobrej kolejnosci −−> od najmniejszego do najwiekszego
2 lis 19:32
Biały: Ok ale i tak nie trzeba tego tak zapisywać.
2 lis 19:37