oblicz ekstremum funkcji
dex: znajdź ekstremum funkcji wykorzystując pochodną (okresl jego rodzaj i wyznacz przedziały
monotoniczności)?
f(x) = x
2 − 2x + 1
wiem że musze obliczyć pochodna : f'(x) = 2x − 2
i co dalej

? bo teraz juz nic nie wiem ..mam mieć mioejsca zerowe ale wtedy jak policze delte
i podstawie pod x
1 i x
2 to mam zero w mianowniku...
2 lis 17:43
dex: i również ekstremum z f(x) = 1/x2 − 2x , f(x)= xlnx , f(x) = xe−x2 , f(x)= √2x − x2
2 lis 18:18
Basia:
ad.1
miejsce zerowe pochodnej
a poza tym, jaki Ty tam masz mianownik ? gdzie ?
2 lis 18:20
dex: ja chyba xle liczyłem bo brałem delte...czyli x wynosi 1 ? i funkcja będzie rosnąca?
2 lis 18:23
dex: proooszę niech ktoś pomoże....
2 lis 18:35
dex: haloooo pomocy

!
2 lis 19:13