zadanka
tumkyn: 1. liczba 3
30 * 9
90 jest równa 3
210 dlaczego ?
2. liczba 3
83 *
3√92 jest równa 3
4 dlaczego ?
3 liczba log24 jest równa log6+2log2.... czemu ?
| | x−3 | |
4 rozwiązaniem równania |
| =12 |
| | 2−x | |
2 lis 17:38
tumkyn: do zad 4....jest liczba 83 dlaczego ?
2 lis 17:40
Eta:
A czemu, tego nie wiesz?
2 lis 17:41
Eta:
1/ 990= (32)90= 32*90= 3180
330*3180= .........
2/ 3√92= ( 32*2)1/3= 34/3
38/3* 34/3= ..........
3/ log6+2log2= log6+log22= log6+log4= log(6*4)=.....
4/ założenie 2 −x≠0 => x ≠ 2
mnożymy "na krzyż"
2( x−3)= 2−x
x=............ dokończ
2 lis 17:50