Pierwiastki
Zielona: Może mi ktoś powiedzieć jak dodawać pierwiastki?
2√5 + 2√3 − √5 + √3 = √5 + 3√3 dlaczego tak jest? może mi ktoś po kolei pokazać co
się z czym dodaje? x( nie mogę tego zrozumieć dlaczego taki wynik...
2 lis 16:31
M4ciek:
Wyobraz sobie ,ze √5 = x , a √3 =y :
2x +2y − x +y =x +3y
Czyli:
=√5 +3√3
Rozumiesz ?
2 lis 16:34
R.W.16l: "2√5 + 2√3 − √5 + √3 = √5 + 3√3 dlaczego tak jest? może mi ktoś po kolei pokazać co się z czym
dodaje? x( nie mogę tego zrozumieć dlaczego taki wynik... "
Jutro próbna matura, yeah?
2 lis 16:47
M4ciek: Tak jutro
2 lis 16:49
Zielona: Dzięki

tak jest.. jutro...
2 lis 17:29
adik: √2 + √3=
11 wrz 20:51