!!
magda: Dobierz parametry p oraz q tak, by krzywa f(x)= x3 + px + q była styczna do osi OX w punkcie
x=3
2 lis 16:25
magda: pomoże ktoś

2 lis 16:33
cubus: a czy wiesz co to znaczy ze funkcja jest styczna w punkcie x=3 z osia x?
2 lis 16:39
cubus: Magda jestes

odpiszesz
2 lis 16:47
magda: wiem
2 lis 16:49
cubus: wnioski ? nic moze troche bedziesz wiecej pisac

moze cos o delcie
2 lis 16:51
magda: może.
2 lis 16:52
cubus: hej no co ty w kulki lecisz? jak wiesz to pisz jak nie to ci pomozemy od podstaw ...
2 lis 16:53
magda: no nie wiem, od czego zacząć
2 lis 16:55
mac: To napisz nam co według ciebie oznacza: styczna do osi OX
2 lis 16:57
cubus: no ile latwiej

wiec tak jak zapewne "wiesz" jeżeli wykres f styka się w jednym punkcie z osia ox to znaczy ze
ma jedno rozwiazenie . czyli Δ=0 . co jescze wiesz ... ze dla jakiego argumentu funkcja
przyjmuje ta wartosc

dla x=3 ... dalej to juz tylko matematyka...
2 lis 16:58
magda: super! coż za pomoc, akurat tego nie wiedziałam. Wybawienie.
2 lis 16:59
Godzio: cubus obawiam się że to już są studia, tu masz x
3 a nie x
2, w tym zadaniu trzeba
wykorzystać pochodną i styczną w punkcie
2 lis 17:00
magda: Własnie!
2 lis 17:00
magda: i tu się zaczynaja lekkie schody
2 lis 17:01
Godzio:
Masz może odp ? bo nie jestem w tym doświadczony ale wyszło mi:
p = −9, q = 0
2 lis 17:02
magda: nie mam nic. tylko treść zadania
2 lis 17:02
cubus: fcuk

wiedziaem ze cos jest nie tak

heh ale mialem takie zadanie gdzies w 2 klasie

musze poszukac sorki za kolpot
2 lis 17:02
magda: a jak do tego doszedłeś?
2 lis 17:03
Godzio: Poczekaj jeszcze upewnie się i Ci napiszę
2 lis 17:04
magda: mi za bardzo nie chce nic wyjśc
2 lis 17:14
magda: i co pomoże ktoś?
2 lis 17:18
Godzio: sorki ale jednak źle myślałem a pomysłu nie mam musisz poczekać na kogoś lepszego
2 lis 17:22
ewela: a nie da sie rownania yłozyc

y= ax+b i pod x podstawic 3 a w drugim 0 bo jak sie styka to
musi byc miejsce 0 i przekształcic na kwadratową
2 lis 17:27
Basia:
przecież to przedszkole
f'(x) =3x2+p
f'(3)=3*9+p=27+p
27+p=0
p=−27
f(x)=x3−27x+q
f(3)=0
81−81+q=0
q=0
2 lis 17:27
ewela: zreszta ja to mam probna jutro i jak cos mi sie takiego trafi to bede kombinowac
2 lis 17:28
niuni: no basia bobrze zrobiła ech oby próbna łatwa była
2 lis 17:30
gutek: a skad sie 9 wzieło w pierwszym przykładzie Basiu

?
2 lis 17:33
magda: w sumie mi też tak to wyszło, na pewno p=−27 tylko w troche inny sposób to zrobiłam
2 lis 22:43
magda: w takim razie ten wynik jest dobry ?
3 lis 01:28
magda: nie jest dobre bo Q wychodzi −54
3 lis 01:35
magda: jeżeli x=3 to x3 dajenam 27 a nie 81
3 lis 01:50
magda: i powie mi ktoś w końcu czy to jest dobrze ?
3 lis 17:44
magda: haaaloo!
3 lis 17:52
magda: może pan, panie sushi pomoże ?
3 lis 17:56
magda: wie, ktoś czy to jest dobrze ?
4 lis 20:07
magda: pomóżcie
4 lis 20:09
Basia:
f'(x) =3x2+p
f'(3)=3*32+p=27+p
27+p=0
p=−27
f(x)=x3−27x+q
f(3)=33−27*3+q=0
27−81+q=0
q=81−27=54
tak to powinno być
5 lis 00:32