fds
pomocy wytlumaczcie mi: Rozwiaz: |x+5|= 12 bardzo mi zalezy, aby ktos mi to wytlumaczyl, bo komplentie tego nie
rozumie.. Pomoze ktos?
2 lis 16:10
aga: 1) ściągasz moduł
x+5 = 12
x = 12 −5
x= 7
2) Musisz pamiętać, że działanie z wartością bezwzględną ma 'dwa rozwiązania'. Więc gdy już
otrzymaliśmy pierwsze x, musimy znaleźć drugie, tym razem zmieniając znaki na przeciwne.
−x −5 =12
−x = 12+5
−x = 17 (mnożymy przez −1)
x = −17
3) Nasze rozwiązanie równania |x+5| = 12 to nic innego jak x∊ {−17, 7}
2 lis 19:56
aga: Wyrażenie |x+5| oznacza odległość liczby x od liczby 5. Rozwiązać równanie |x+5| = 12 to
znaleźć na osi OX wszystkie takie liczby x, których odległość od liczby 5 wynosi 12
2 lis 20:09