Zadanai maturalne z którymi mam duży problem :/
adaś matura...: Wyrażenie
4√(−8)2 *4
3/4 jest równe

? ile wam wyjdzie proszę o szybką pomoc ...
2 lis 15:54
adaś matura...: tam jest
4 do 3/4
2 lis 15:55
adaś matura...: pomoże ktoś ?:(
2 lis 16:06
adaś matura...: 

:(
2 lis 16:15
cubus: zamien wszystko na potegi 2 umiesz?
2 lis 16:25
adaś matura...: tak zamienić umiemale jak zamienić −8 ? wyciagne potęge i zostanie −4 i co dalej jak mam −4 i 4
? (pomijając resztę potęg)
2 lis 16:26
cubus: a czy umiesz podniesc liczbe ujemna do kwadratu

co to da
2 lis 16:31
mac: (−8)2 = 64
43/4 = 4√43 = 4√64
Poradzisz już sobie?
2 lis 16:32
cubus: mac ty losiu a przepiszesz za niego do zeszytyu

? trzeba bylo mu po kolei tlumaczyc
2 lis 16:33
mac: no wiesz patrzac na jego posty to jutro ma probna mature i przy okazji kisiel w gaciach xD
2 lis 16:34
cubus: ja tez mam jutro probna ael jak ktos nie umie skorzystac z karty wzorow to chociaz naucze go
myslec troche... a ty odwalasz rozwiazanie na tacy
2 lis 16:36
cubus: aaa i napisz adaś wynik
2 lis 16:36
mac: no ja mam za rok ale jutrzejszą sobie rozwiąże w domciu
2 lis 16:37
cubus: mac napisz mu tu do konca rozwiazanie bo chyba nie wie jak to policzyc
2 lis 16:39
mac: no poki co nie odpisał

może zaskoczył
2 lis 16:40
mac: Wskazówka:
4√64 * 4√64
2 lis 16:41
cubus: mowie ci pisz raczej watpie
2 lis 16:41
mac: napisałem wskazówkę

chyba wiesz jaki wynik wyjdzie więc co tak napierasz

kolejna pod pierwiastkiem fajna liczba wyjdzie dokładnie: 2048 * 2
2 lis 16:43
adaś matura...: xD e nie no nie było mnie przy kompie noo ja rozwiazuje zestawy zadan juz koncze 8 na 10 ^^'noo
ale jak micos nie wychodzi za 4−5 razem to porostu sie z tym nie mecze i robie dalej bo tak to
bym do jutra z tym siedział

noo alena25 zadań 20 sam zrobie bez tablic
2 lis 16:45
cubus: a po co pod pierwiastkiem

a i czy ty pomyslales ze nie wiem


ha dobry jestes

nie lepiej zapisac jako :
2 lis 16:46
cubus: no i czym sie adas chwalisz

jak bys zrobil 25 z tablicami to byloby dobrze

ucz sie
myslec
2 lis 16:47
mac: i tak wyjdzie 8

zapisałem pod pierwiastkiem bo adas by jeszcze nie zrozumiał xD, a tak ma
"łopatologicznie"
2 lis 16:48
cubus: ok ale nie zapominaj o liczniku bo bedzie myslal ze to wszystko =8 nie

=2 wiec myslimy caly
czas
2 lis 16:51
adaś matura...: 
nuu =D ^^' u mnie z tym ostratnio ciężko

dzięki chłopaki

! zaraz sobie wezmę kartkę i
sam rozpisze po kolei

i na pewno wyjdzie

ale po prostu byłem w kropce... nie mówiąc o
innym miejscu =D
2 lis 16:51
adaś matura...: kk =D
2 lis 16:52
cubus: mac to jestes w 2 klasie liceum/

jaki profil? dobry jestes? czy sie po prostu lapiesz tak
przykladow i pomagasz?
2 lis 16:52
2 lis 16:54
cubus: znaczy mocny jestes w matmie

chcesz sie troche pobawic

moze na gg?
2 lis 16:55
mac: no w miarę ogarniam matmę, a pobawić w jaki sposób

?
2 lis 16:57
cubus: to co na gg ... 10388259
2 lis 16:58
...: widzę że sporo osób jest w 2 klasie mat−inf
2 lis 17:01
mac: ok, napiszę tak koło 21.
2 lis 17:02
cubus: ok mam fajne zadanie zreszta sam go nie umiem zrobic

a na forum jakos zapomnieli o nim
2 lis 17:03
mac: no ja teraz na funkcji wymiernej jestem, nie miałem w ogóle geometrii

(prócz trójkątów

)
2 lis 17:04
cubus: to nie geometria

to jest ciężka matematyka na wzorkach

znasz dwumian newtona?
2 lis 17:06
mac: Zadanko z 3 klasy liceum? Kombinatoryka?
2 lis 17:09
cubus: nie raczej z 1 klasy liczby rzeczywiste bo juz powtarzam ... tylko wykorzystanie dwumianu
newtona
2 lis 17:10
mac: No to pewnie będzie chodziło o wzór: (a+b)n
2 lis 17:12
2 lis 17:14
adaś matura...: a mam pytaneijeszcze takie
jak sprawdzić to
| | 1 | |
do wykresu funkcji f(x) = ( |
| ) x−1 nalezy punkt o wsp. |
| | 2 | |
jak tosprawdzić że dany punkt nalezy do wykresu ?
2 lis 17:16
cubus: mac ja spadam bede o 21 pomozesz mu? oki
2 lis 17:17
adaś matura...: ?
2 lis 17:22
mac: "nalezy punkt o wsp." − mozesz rozwinąć
2 lis 17:34
gutek: i sam z zadaniem zostałes
2 lis 17:37
mac: jak sam? przecież zapytałem go o to " o wsp" pewnie chodzi o sprawdzenie, np A(0,1)
2 lis 17:43