6 sty 21:47
Agnieszka;) pomocy<pilne>: Basiu a tu nie wychodzi 3,75
6 sty 22:01
Eta: Tak!
Już patrzę
6 sty 22:06
Eta:
O które zad. pytasz?
To z tróikatem? tak!
Pomyślę! Napewno ze wzoru sinusów!
Za chwilę !.. narysuję i zobaczę? ... a co nie wychodzi?
6 sty 22:09
6 sty 22:17
Ryszard: podziękował ci za zadanie
7 sty 17:10
Basia:
owszem chodzi o to zadanie z trójkątem
7/4 = (x+5) /5
x+5 = 35/4
x=35/4 - 5
x= 15/4
x= 3,75
no przecież wychodzi 3,75
7 sty 17:13
Basia:
Oj można zgłupieć!
Wcześniej tego nie liczyłam, ale wychodzi.
Nie jestem pewna, ale możliwe, że to "dowcipniś" Ryszard skopiował tu poprzednie
rozpaczliwe wołanie Agnieszki o pomoc
7 sty 17:18
Eta: Jeżeli taą zależność znalazłaś ! to rozwiązanie jak
najbardziej poprawne! Już Ci pogratulowałam!

Spadam! , bo "brzusio" pusty

Bedę za godz.
7 sty 17:21
Basia:
Potrafię to udowodnić. Sama! Bez wspomagania ! Napiszę wieczorem, bo za 5 minut
spodziewam się gości
7 sty 17:27
Basia:
bez rysunku trudno, ale spróbuję
rysuję tr.ABC kąt rozwarty przy B
dwusieczna kąta zewnętrznego z C - CN
dwusieczna kąta wewnętrznego z C - CM
kąt przy C - 2y, przy A - α
CN i CM są prostopadłe
kąt ACN = 90+γ
kąt BCN = 90-γ
kąt BNC = 90-(α+γ)
z tw.sinusów
tr.BNC
sin(90-γ) sin[ 90-(α+γ) ]
-------------- = ----------------------
BN BC
tr.ANC
sin(90+y) sin[ 90-(α+γ) ]
---------------- = ---------------------
AN AC
czyli
cosγ /BN = cos(α+γ) /BC
cosγ/AN = cos(α+y)/ AC
BN*cos(α+γ) = BC*cosγ
AN*cos(α+γ)= AC*cosγ
BN / AN = BC /AC
uprzedzam, że przy liczeniu tych kątów myliłam się kilka razy, ale to co tutaj to już na
pewno dobrze, a myliłam się bo wyliczałam niepotrzebne; te potrzebne łatwo wyliczyć
a teraz puchnę z dumy (chyba "czaicie, że żartuję)
7 sty 20:40