matematykaszkolna.pl
Basia: Etaemotikonka Zajrzyj do Agnieszki bo zupełnie zgłupiałam
6 sty 21:47
Agnieszka;) pomocy<pilne>: Basiu a tu nie wychodzi 3,75emotikonka
6 sty 22:01
Eta: Tak! Już patrzęemotikonka
6 sty 22:06
Eta: O które zad. pytasz? To z tróikatem? tak! Pomyślę! Napewno ze wzoru sinusów! Za chwilę !.. narysuję i zobaczę? ... a co nie wychodzi?
6 sty 22:09
Basia: W tym zadaniu z trójkątem? Nie wiem ja tam muszę czegoś nie rozumieć. Kąt zewnętrzny to kąt przyległy? Tak ? czyli jeśli na przeciw x mamy α to przyległy to 180 - α sin(α+90-α/2) sinβ sinγ ------------------ = ------------ = ----------------- x+5 4 7 sin(90-α/2) sin(90-α/2+γ) --------------- = ------------------- 5 4 tak to jest emotikonkaemotikonkaemotikonkaemotikonkaemotikonkaemotikonkaemotikonkaemotikonka?
6 sty 22:17
Ryszard: podziękował ci za zadanie
7 sty 17:10
Basia: owszem chodzi o to zadanie z trójkątem 7/4 = (x+5) /5 x+5 = 35/4 x=35/4 - 5 x= 15/4 x= 3,75 no przecież wychodzi 3,75
7 sty 17:13
Basia: Oj można zgłupieć! Wcześniej tego nie liczyłam, ale wychodzi. Nie jestem pewna, ale możliwe, że to "dowcipniś" Ryszard skopiował tu poprzednie rozpaczliwe wołanie Agnieszki o pomoc
7 sty 17:18
Eta: Jeżeli taą zależność znalazłaś ! to rozwiązanie jak najbardziej poprawne! Już Ci pogratulowałam!emotikonka Spadam! , bo "brzusio" pustyemotikonka Bedę za godz.
7 sty 17:21
Basia: Potrafię to udowodnić. Sama! Bez wspomagania ! Napiszę wieczorem, bo za 5 minut spodziewam się gości
7 sty 17:27
Basia: bez rysunku trudno, ale spróbuję rysuję tr.ABC kąt rozwarty przy B dwusieczna kąta zewnętrznego z C - CN dwusieczna kąta wewnętrznego z C - CM kąt przy C - 2y, przy A - α CN i CM są prostopadłe kąt ACN = 90+γ kąt BCN = 90-γ kąt BNC = 90-(α+γ) z tw.sinusów tr.BNC sin(90-γ) sin[ 90-(α+γ) ] -------------- = ---------------------- BN BC tr.ANC sin(90+y) sin[ 90-(α+γ) ] ---------------- = --------------------- AN AC czyli cosγ /BN = cos(α+γ) /BC cosγ/AN = cos(α+y)/ AC BN*cos(α+γ) = BC*cosγ AN*cos(α+γ)= AC*cosγ BN / AN = BC /AC uprzedzam, że przy liczeniu tych kątów myliłam się kilka razy, ale to co tutaj to już na pewno dobrze, a myliłam się bo wyliczałam niepotrzebne; te potrzebne łatwo wyliczyć a teraz puchnę z dumy (chyba "czaicie, że żartuję)
7 sty 20:40