obliczyc x
Pilawa: Prosze o pomoc i rozwiazanie calego zadania krok po kroku bede bardzo wdzieczny

6
x+1+6
1−x=37
2 lis 15:34
Basia: nie pisz dziesięciu postów z tym samym zadaniem
2 lis 15:37
Basia:
6
x*6
1+6
1*6
−x=37
t=6
x
t>0
dokończ sama, to zwykłe równanie kwadratowe
2 lis 15:38
Grześ: Rozkładamy równanie:
Podstawiamy zmienną t=6
x t>0
| | 6 | |
6t+ |
| =37 / można mnożyć przez t, bo t>0 |
| | t | |
6t
2+6=37t
6t
2−37t+6=0
Obliczamy deltę:
Δ=(−37)
2−4*6*6=1369−144=1225
√Δ=35
Porównujemy teraz do podstawionej zmiennej:
x=1 lub x=−1
2 lis 15:39
Pilawa: Dziekuje i przepraszam
2 lis 15:49
Grześ: Nie ma za co i wybaczam
2 lis 15:52