rozwiąż równanie
maddie: 2x+3=2x2−3
2 lis 15:25
Grześ: porównaj potęgi:
x+3=x2−3
2 lis 15:26
maddie: ehhmmm... no tak porównuje i widzę coś ale nie umiem dalej rozwiązać niestety

poprostu mam pare takich podpunktów i chce chociaż pierwszy zrozumieć, żeby dalsze zrobić sama
2 lis 15:31
Grześ: Przenosimy wszystko na jedną stronę:
x
2−x−6=0
Δ=1+24=25
√Δ=5
2 lis 15:33
nikka: to równanie kwadratowe
x2 −x − 6 = 0
Δ = (−1)2 − 4*1*(−6) = ...
oblicz pierwiastki...
2 lis 15:33
Grześ: umiesz rozwiązywać równania kwadratowe
2 lis 15:33
Basia:
Δ, pierwiastki
2 lis 15:33
maddie: dzięki wam słoneczka

no teraz to widzę....

tak umiem rozwiązywać równania kwadratowe, ale nie wiem czemu nie pomyślałam o nich
jak zwykle wyszłam na idiotkę, ale co tam przynajmniej wiem jak zadanie rozwiązać
2 lis 15:41