Wykres funkcji bezwzglednej.
Sfereon: Witam
Jak otrzymac wykres funkcji f(x) = | x
2 + 2x − 8|?
x
1 = −4;
x
2 = 2;
| | −b | | Δ | |
Wierzcholek = ( |
| )( |
| = (−1,−9) |
| | 2a | | 4a | |
mam narysowac funkcje x
2 z W(−1,−9), obrocic sox (W(−1,9)) i tylko to?
co z tym f(x) = ... 2x −8?
2 lis 15:15
Grześ: Narysuj po prostu funkcję w wartości bezwzględnej, a potem ta część, która jest pod wykresem
odbij względem osi OX
2 lis 15:17
Grześ: pod osią znaczy się
2 lis 15:18
Basia:

oczywiście to nie są proste tylko łuki paraboli (tu trudno to narysować)
a końcowego pytania nie rozumiem
2 lis 15:21
Sfereon:

zielone sox czerwone
Pomaranczowe to zielonego czesc
Tylko czerwony sie zmienia.
Dzieki.
2 lis 15:26
Sfereon:

szkic wykresu funkcji x
2 − |4x −4|
Wszystkie obliczenia mam wykonane.
1)dlaczego nie muszę robic SOX zielonej? Poniewaz w tej wart. bezwzglednej nie ma x
2?
2)Dlaczego skreslone linie ( zielona i niebieska ) nie wolno rysowac?
2 lis 16:11
Godzio:
wykres rysujesz w przedziałach, a te linie są poza przedziałem który rozpatrujesz czyli nie
możesz narysować tego
2 lis 16:37
Sfereon: dzieki
2 lis 16:52