Zbiory
ja: W trzydziestoosobowej klasie dwudziestu uczniów uczy się łaciny, czternastu greki a dziesięciu
hebrajskiego. Jeśli żadne dziecko nie uczy się wszystkich trzech języków, a ośmioro nie uczy
się żadnego, to ilu uczy się greki i hebrajskiego

Bardzo proszę o pomoc!
2 lis 14:58
Basia:
30−8=22
czyli 22 osoby uczą się jakiegoś języka
20 łacina
14 greka
10 hebrajski
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
44
z tego wynika, że każda z 22 osób uczy się dwóch języków
x łacina i greka
y łacina i hebrajski
z greka i hebrajski
x+y+z=22
x+y=20
x+z=14
y+z=10
x+z=14
−y−z=−10
−−−−−−−−−−−
x−y=4
x+y=20
−−−−−−−−−
2x=24
x=12
y=8
z=2
2 lis 15:30
ja: nie mam pojęcia skąd to się wzięło:
−y−z=−10
−−−−−−−−−−−
x−y=4
x+y=20
−−−−−−−−−
2x=24
x=12
y=8
z=2
2 lis 16:10
ja: aha, już czaję, dzięki wielkie
2 lis 16:13