pawel: polplaszczyzna okresl nierownosc:
y>2x+5
pomozcie jak to sie robi bo nie wiem:(
6 sty 21:37
Eta:
narysuj prostą y= 2x +5
x= 1 to y = 7 (1, 7)
x = - 1 to y= 3 ( -1, 3)
zaznacz półpłaszczyznę nad prostą bez tej prostej bo jest >
i tyle!
6 sty 21:43
Paweł: w ukladzie wspolrzednych zaznacz wszystkie punkty, gdzie y' ma wieksza wartosc niz
y=2x+5. Czyli "ponad" wykresem funcji y=2x+5
6 sty 21:43
pawel: a skad to sie wzielo te (1,7) i -1,3)

? moge sam sobie je dobrac?
6 sty 21:44
Basia:
rysuje się prostą y=2x+5
to będzie pólpłaszczyzna "w górę" od prostej, ale bez prostej
o to chodzi ?
6 sty 21:44
Basia:
x tak, dowolne
y wyliczasz
6 sty 21:46
pawel: czyli to bedzie :
y=2*1+5=7

a jak to wyliczyc? te y
6 sty 21:50
Basia:
no właśnie wyliczyłeś dla x=1
tak samo dla x=-1 albo jakiegoś innego, jakiego tylko chcesz
6 sty 21:55
pawel: aha i te punkty (1,7) i (-1,3) mm zaznaczyc na wykresie?
a ta prosta 2x+5 tez musze zaznaczyc czy juz nie?
6 sty 21:59
Basia:
to są punkty, przez które przechodzi Twoja prosta; po to ich szukasz, żeby ja narysować;
a potem innym kolorem zaznaczasz cały obszar powyżej prostej, wtedy widać, że sama prosta
do niego nie należy
6 sty 22:02
pawel: aha dzieki serdeczne
6 sty 22:06