w układzie współrzędnym naszkicuj zbiór, ciekawe
zawiedziony: w układzie współrzędnym naszkicuj wykres zbiór,
W={(x,y) : log
y(8x+y−2−x
2)≥log
y(8−x
2+8x−2y−y
2)
I teraz pytanie, czy jak tam sobie wszystko określę, to czy w tym wypadku wystarczy mi sam y?,
czy x tez musze okreslic jaki jest, i czesc wspolna y i x?
2 lis 14:36
zawiedziony: I proszę o konstruktywną odpowiedź, nie że muszę, proszę zauważyć że x się skraca, ale dla
osobnego przypadku wychodzi przedział x
2 lis 14:37
Basia:
czyli o gotowca
nic z tego
rozważ dwa przypadki
1.
y>1
logarytmy opuszczasz i nie zmieniasz kierunku nierówności
2.
y∊(0,1)
logarytmy opuszczasz, ale zmieniasz kierunek nierówności
x się tam zredukuje czyli jest dowolne
w 1 przypadku masz zbiór {(x,y): x∊R i ( y≤−5 lub y≥2)}
a to są dwie półpłaszczyzny
w 2 to będzie pas ograniczony prostymi y=−5 i y=2
2 lis 14:47
zawiedziony: Chodziło mi tylko o to co napisałaś, chciałem się upewnić czy na bank tak ma być po prostu.. ;
D
Pozdrawiam
2 lis 14:49
zawiedziony: aaa i zle mowisz ogolnie

, ma byc y=(0,1) /\ <2,nieskoczonosc)
2 lis 14:51
sushi_ gg6397228: najpierw dziedzina + zalozenia na podstawe logarytmu y>0 i y≠1
bedziesz musial rozpatrzec dwa przypadki y ∊(0,1) i y >1
wtedy pozbedziesz sie log i dostaniesz nierownosci
a zwykla nierownosc chyba umiesz zaznaczyc np y> 5 i y< x2+2
wszystkie zalozenia === czesc wspolna i koncowe rozwiazanie
2 lis 14:52
zawiedziony: No a ogolnie, na pewno nie rozpatruję się 8x+y−2−x2>0?
2 lis 14:52
Basia:
8x+y−2−x
2≥8−x
2+8x−2y−y
2
y
2+3y−10≥0
Δ=9+40=49
y∊(−
∞,−5>∪<2,+
∞)
w drugim jest <
y∊(−5,2)
teraz dokładam dziedzinę
y>0 i y≠1
stąd
y∊(0,1)∪<2,+
∞)
ale to jeszcze za mało
liczby logarytmowane >0
8x+y−2−x
2>0
8−x
2+8x−2y−y
2>0
y>x
2−8x+2 czyli punkty powyżej paraboli
x
2−8x+y
2+2y−8<0
(x−4)
2−16+(y+1)
2−1+8<0
(x−4)
2+(y+1)
2<7
czyli wnętrze okręgu
2 lis 15:02
Basia:
i dopiero to wszystko razem trzeba pozbierać
2 lis 15:03
Grześ: Można już rozmawiać o zadaniach na AGH

Bo nie wiem

, a tutaj właśnie o nim mowa
2 lis 15:07
Basia:
4 listopada, no ale już się stało
2 lis 15:13
zawiedziony: No ja tylko niewinnie zapytałem, nie chciałem spoila, poza tym spoil jest źle, więc jak ktoś
chce to niech przepisuje, i tak punktów nie dostanie, no chyba że za część rozw są punkty
2 lis 15:58
Grześ: za częśc zadani też są punkty, na 100%. a tak poza tym to tu admini są, więc jak uznają, żę
łamie to regulamin, to usuną. Po 4 listopada zrobi się dyskusje
2 lis 17:28