okręgi styczne zewnętrznie
aga: Dane są dwa okręgi styczne zewnętrznie: Okrąg o środku w punkcie o1 i promieniu r1 = 3m oraz
okrąg o środku w punkcie o2 i promieniu r2 = 4−m, gdzie m∊(0,4)
Odcinek o1 O2 ma długość 8.
a) oblicz długość promieni r1 r2
b) prosta k jest styczną zewnętrzną do obu okręgów. Prosta o1 o2 przecina prostą k w punkcie
A. Oblicz |O1 A|
2 lis 13:59
sushi_ gg6397228:
rysunek zrobiony, srodki zaznaczone
2 lis 14:01
aga:

zrobione i zaznaczone

wyszło mi że r
1 = 6 r
2 = 2
trochę źle się narysowalo, w pierwszym okręgu jest 3m
2 lis 14:12
sushi_ gg6397228:
(wiec w czym mialas problem) z pogonieniem LENIA
2 lis 14:15
aga: haha

Wiesz nie chodzi o to. Miałam korepetycje bo geometria to czarna magia dla mnie.
Chciałam tylko sprawdzić wynik bo to zadanie ze sprawdzianu

A dobrze to wyszło? A tej
części z prostą nie wiem jak ugryźć
2 lis 14:20
sushi_ gg6397228:
wynik dobry, dorob prosta styczna do rysunku
2 lis 14:24
aga:

punkt A znajduje się w miejscu przecięcia prostej o
1 o
2. I co dalej?
2 lis 14:27
sushi_ gg6397228:
masz policzyc O1A czyli nic innego jak promien r1
moze chodzilo o prosta, ktora przecian O1O2 a nie odcinek
2 lis 14:31
sushi_ gg6397228:

jak juz tak
2 lis 14:32
aga: Jak policzyć z Twojego rysunku o1A?
2 lis 14:37
sushi_ gg6397228:

podobientstwo trojkatow
|BE| = 2
|CD|= 6
|AE|= x+ 2
|AD|= x+2 +2 +6
wyliczysz "x" i potem |AD| D srodek duzego kółka
2 lis 14:45
aga: Nie wiem dlaczego jest |AE| = x+2 |AD| = x+2 +2 +6
2 lis 15:08
kubik: to 2 to jest promień tego mniejszego koła a liczymy od a do e. czyli x+2 . Z kolei a do d jest
x + 2 razy promień mniejszego + promień dużego .
12 gru 22:19