funkcje
paat: Dana jest funkcja f określona wzorem ∫(x+1)kwadrat gdy xε(−∞,−2)
f(x)= ∫2x−2 gdy xε<−2,−6>
∫3 gdy xε (6,+∞)
To wówczas:
A.f(0)=1
B.f(−2)=1
C.f(−2)=−6
D.f(6)=3
2 lis 13:17
sushi_ gg6397228:
liczysz po kolei
patrzysz gdzie "0" jest (po ktorym wzorze trzeba policzyc "f(0)"
kolejne punkty x=−2, x=6 robisz tak samo
2 lis 13:18
paat: tylko,że tak właśnie nie wychodzi.,
2 lis 13:27
sushi_ gg6397228:
x=0 po ktorym wzorze liczysz f(0) ...
2 lis 13:32
sushi_ gg6397228:
(−∞; −2)
<−2,6>
(6, +∞) takie masz przedzialy (nawet nie umiesz tego porzadnie zapisac)
2 lis 13:33
paat: robiłam tak. i źle mi wychodziło.
2 lis 13:34
paat: no sory,że nie czaje kompletnie funkcji. nie rozumiem tego i prosze o pomoc. gdybym to umiala
nie pisałabym.
2 lis 13:35
sushi_ gg6397228:
a mi dobrze wyszlo
nie dales odpowiedzi po ktorym wzorze liczysz dla x=0 i ile wychodzi f(0)
2 lis 13:36
paat: to jaka jest w koncu odp.
2 lis 13:37
sushi_ gg6397228:
gotowiec nie pomoze Tobie zrozumiec
x=0 po ktorym wzorze policzymy f(0) i ile f(0) wyniesie
2 lis 13:38
paat: no pod tym pierwszym (x+1)kwadrat
2 lis 13:40
sushi_ gg6397228: nie
bo po tym pierwszym liczysz dla x ∊(−∞; −2) a w tym przedziale nie ma "0"
2 lis 13:42
paat: w drugim pasuje B.
f(−2)=(−2+1)kwadrat=1
2 lis 13:46
sushi_ gg6397228:
nie masz o tym zielonego pojecia i strzelasz
2 lis 13:56
sushi_ gg6397228:
x=0 podalas pierwszy wzor, ja mowie ze jest niepoprawny bo tam masz x ∊(−∞; −2> wiec pod ktorym
wzorem siedzie x=0
2 lis 13:57
sushi_ gg6397228:
powiem tak na przykladzie: masz trzy talerze z zupami o kolorach : biała, zielona, czerwona
nastepnie masz przygotowane łyżki z probkami zup
łyżka z zupa zielona: bierzesz ja do raki i mowisz ze pochodzi z talerza z zupa biała
łyżka z zupa czerwona: bierzesz ja do raki i mowisz ze pochodzi z talerza z zupa biała
to po prostu rece opadaja
2 lis 14:03
Basia:
a może na takie pytanie potrafisz odpowiedzieć:
do którego z tych trzech przedziałów
(−∞,−2) <−2,6> (6,+∞)
należy liczba 0 ?
2 lis 14:08