Pod jakim Kątem
ala: Proszę o Pomoc!
Pod jakim kątem przecinają sie wykresy funkcji
a)y=sin(x) i y=cos(x)
b) y=sin(x) i y=tg(x)
c) y=tg(x) i arctg(x)
2 lis 12:50
ala: proszę o pomoc
2 lis 12:57
ala: 
2 lis 13:01
Basia:
ograniczmy się do przedziału <0,2π>, bo to funkcje okresowe i potem wszystko identycznie się
powtarza
1. szukamy punktów, w których się przecinają
sinx=cosx
x
1=
π4
x
2=
5π4
2. liczymy pochodne
f'(x)=(sinx)'=cosx
g'(x)=(cosx)'=−sinx
3.
| | √2 | |
b=g'(x1) = −sinπ4 = − |
| |
| | 2 | |
tgβ=−U{
√√2{2}≠−0,7
stąd wynika, że β=π−α
czyli
β−α=π−α−α=π−2α
α odczytać z tablic i przeliczyć na radiany
to samo trzeba zrobić dla x
2=
5π4
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
pozostałe identycznie
2 lis 13:07
ala: a jak znalazłaś punkt przeciecia się tych wykresów?
2 lis 14:10
sushi_ gg6397228:
przeciez wiadomo ze sie przecinaja dla 45 stopni ( i odpowiedniej wielokrotnosci)
2 lis 14:13
Basia:
można się bawić w formalne rozwiązanie równania
sinx = cosx
sinx−cosx=0
sinx−sin(
π2−x)=0
| | x+π2−x | | x−π2+x | |
2cos |
| sin |
| =0 |
| | 2 | | 2 | |
2cos
π4*sin(x−
π4)=0
sin(x−
π4)=0
x−
π4=0+2kπ lub x−
πk=π+2kπ=(2k+1)π
x = 2kπ+
π4 kub x=(2k+1)π+
π4
dla k=0 jest to
x=
π4 lub x=π+
π4=
5π4
ale uczniowie szkoły średniej potrafią to odczytać z wykresu
2 lis 14:18