Agata: mam funkcje kwadratową f(x)=x2 +4 i mam określić monotoniczność funkcji ale mam to
obliczyć z właściwości monotoniczności...
czyli mam:
x1 - x2 < 0
y1 - y2 = (x12 + 4)-(x22 +4) = x12 + 4 - x22 - 4= x12 - x22=
= (x1 + x2)(x1 - x2)
z tego wiem że drugi nawias jest liczba ujemną... i co dalej mam zrobić? z tego co wiem
to muszę niby jakąś analizę przeprowadzić. Proszę o pomoc!
6 sty 21:34
Basia:
rozważ to oddzielnie dla x1, x2 dodatnich (wtedy x1+x2 też dodtanie)
i dla x1, x2 ujemnych (wtedy x1+x2 też ujemne)
pokażesz, że maleje dla x<0 a rośnie dla x>0
natomiast przypadku gdy x1 i x2 mają różne znaki nie warto rozważać
pokaż po prostu na dwóch przyładach, że może być różnie
x1=-3
x2=1
x1<x2
f(-3)=13 > f(1)=5
ale
x1=-1
x2=2
x1<x2
f(-1)<f(2)
czyli można tylko wskazać przedziały monotoniczności jak wyżej
6 sty 21:53