sylwia:
Wysokość ściany bocznej ostrosłupa prawidlowego czworokątnego jest równa 5cn, a jego pole powieszchni bocznej wynosi 70cn
kwadratowych. Oblicz obwód podstawy tego ostrosłópa?
3 mar 00:09
Bazyli.89:
70:4=17,5 - pole jednej ściany bo jest prawidłowy
17,5=1/2*a*5 = > a=7
obwód=4a=28
3 mar 19:22
Sitta:
Pole jednej ściany:
PΔ = 1/2 ah
Pb = 4PΔ
stąd
4*1/2a*5=70 / *2/5 mnożymy obustronnie
4a=...
3 mar 19:23
R6b5n:
4*1/2a*5=70 / *2/5 mnożymy obustronnie - po co to?
4*1/2a*5=70
10a=70/ 10
a=7
4 mar 17:52
Sitta:
A po to, żeby od razu otrzymać obwód podstawy ostrosłupa.
4 mar 20:55