Ciągi
ciągnik: Błagam o pomoc!
oblicz x wiedząc, że kolejnymi wyrazami ciągu arytmetycznego są liczby:
|2−2x|, 7, |2x+4|. Odpowiedź: x ∊ {−4, 3}
2 lis 12:34
ciągnik: 7=|1−x|+|x+2|
1 przypadek. x ≥ 1
7=1−x−x−2
x=−4
2 przypadek x < 1
7=−1+x+x+2
x=3
dobrze

?
2 lis 12:39
ciągnik: czy ktoś mi może powiedzieć czy dobrze to zrobiłem?
2 lis 12:46
Basia: niezupełnie
tu są trzy przypadki:
1.
1−x≥0 i x+2≥0 ⇔ x≤1 i x≥−2 ⇔ x∊<−2,1>
wtedy masz
7=1−x+x+2
7=3
sprzeczność
2.
1−x<0 i x+2≥0 ⇔ x>1 i x≥−2 ⇔ x>1
wtedy masz
7=−(1−x)+x+2
7=−1+x+x+2
2x=6
x=3
3.
1−x≥0 i x+2<0 ⇔ x≤1 i x<−2 ⇔ x<−2
wtedy masz
7=(1−x)−(x+2)
7=1−x−x−2
2x=−8
x=−4
4.
1−x<0 i x+2<0 ⇔ x>1 i x<−2
to jest niemożliwe
2 lis 12:46
ciągnik: dziękuję Ci Basieńko
2 lis 12:59