ciągi liczbowe
kinguś: oblicz sumę wszystkich liczb trzycyfrowych,które przy dzieleniu przez 9 dają resztę 5 i napisz
jak to zrobiłeś,zrobiłaś. to są ciągi liczbowe.proszę o szybkie rozwiązanie tego zadania .
2 lis 12:31
sushi_ gg6397228:
a masz w tej chwili z tego sprawdzian

znajdz najmniejsza liczbe 3cyfrowa, ktora spelnia te wymogi
2 lis 12:36
kinguś: mam z tego sprawdzian
2 lis 12:41
sushi_ gg6397228:
to najpierw moze zrob na latwiejszym przykladzie
np wypisz kilka liczb, dla ktorych reszta z dzielenia przez 4 wynosi 3
2 lis 12:44
kinguś: 12,a dalej nie wiem
2 lis 12:51
sushi_ gg6397228:
zabieramy sie od poczatku
0:4= 0 r 0
1:4= 0 r 1
2:4=0 r 2
3:4= 0 r3 −−> pasuje
4:4=1 r0
5:4=1 r1
6:4 = 1 r 2
7:4=1 r 3 −−> znowu pasuje
czyli mamy ciag 3, 7, 11, 15 ( rosnie o 4, bo przez tyle dzielimy ) zrozumiano
2 lis 12:55
kinguś: tak
2 lis 13:03
sushi_ gg6397228:
to teraz zabierz sie za swoje
100:9= .. r ...
2 lis 13:06