Ciągi
ciągnik: wykaż że ciąg an jest arytmetyczny gdy
Sn = 3(n−2)
no to ja liczę an = Sn − Sn−1 = 3n − 6 − 3n +9 = 6
w związku z tym an+1 = 6
czyli r = 0 i ciąg jest stały.
W odpowiedziach mamy:
an = Sn − Sn−1 = 6n − 9
r = an+1 − an = 6
albo ja jestem totalnym idiotą albo w książce jest błąd?
2 lis 12:29
Basia:
−6+9=3
poza tym masz dobrze
jeżeli nie pomyliłeś się przy przepisywaniu Sn to jest błąd albo w treści (i tak mi się
wydaje, powinno być chyba 3n(n−2) albo coś w tym rodzaju) albo w odpowiedzaich
2 lis 12:36
sushi_ gg6397228:
Sn+1− Sn= an+1
2 lis 12:37
Basia:
sushi
ciągnik tak liczy, o co innego mu chodzi
2 lis 12:39
ciągnik: S
n dobrze napisałem
2 lis 12:40
Basia:
no to musi być błąd w treści
jeżeli Cię to interesuje rozwiąż to zadanie dla
Sn = 3n(n−2)
odpowiedź nie będzie identyczna, ale podobna
2 lis 12:50
sushi_ gg6397228:
nie to mialem napisac
niech policzy S1 i S2 ( stad bedzie mial a1 i a2 ) wyliczy z tego "r" i do wzoru an=a1+
(n−1)r
2 lis 13:00