Wzory redukcyjne
przemek: Mógłby mi ktoś pomóc obliczyć to za pomoca wzorow redukcyjnych?
70/3pi=
Z moich obliczeń wyszlo mi 1/2, ale w odpowiedzi mam −1/2 i nie moge dojsc do ładu.
Z gory dziekuje.
2 lis 12:22
Basia:
co to jest 3pi ?
2 lis 12:23
sushi_ gg6397228:
| | 70 | |
tam pewnie bylo sin lub cos kata |
| π |
| | 3 | |
2 lis 12:25
przemek: chodzi o miare kata, a i zapomnialem dopisac, ze mialo byc cos70/3pi=
2 lis 12:35
sushi_ gg6397228: ile pelnym obrotow bedzie ( pelen obrot = 2π)
2 lis 12:41
przemek: beda 23pelne obroty i jeszcze 1/3 obrotu czyli zapisalem cos70/3pi=cos(23pi+1/3pi)=cos1/3pi=1/2
nie rozumiem skad ten minus w odpowiedzi sie wzial bo przecierz ten kat wydaje mi sie ze lezy
w pierwszej cwiartce ukladu wspolrzednych, a tam cos jest dodatni.
2 lis 12:48
przemek: chyba ze ustalajac w ktorej cwiartce lezy kat rozpatrujemy caly nawias cos(23pi+1/3pi), a nie
tylko 1/3pi wtedy by sie zgadzalo, ale analizujac inne przyklady ta teoria sie nie sprawdzila,
wiec nie wiem juz sam.
2 lis 12:51
Basia:
okresem sinusa i cosinusa są parzyste wielokrotności π
cos(22π+π+13π)= cos(22π+43π) = cos(43π) =
cos(π+13π) = −cosπ3
2 lis 12:53
przemek: dzieki teraz juz chyba wiem o co dokladnie chodzi, bede musial to jeszcze przeanalizowac na
innych przykladach, pozdrawiam.
2 lis 12:59
przemek: Basia a jak byś rozpisala sin706π ?
2 lis 13:25
sushi_ gg6397228:
ile masz pelnych obrotow ( 2π)
2 lis 13:35
przemek: pełnych obrotow 2π mam 10, mozecie sprawdzic czy to jest dobrze?
sin706π=sin(10π+53π)=sin53π=sin(2π−π3)=−sinπ3=−√32
2 lis 13:51
sushi_ gg6397228:
sin 53π= sin(300) = sin(−60) = −sin(60) = ...
2 lis 13:55
przemek: Aha czyli dobrze, wreszcie to rozumiem. jeszcze raz dziekuje za pomoc.
2 lis 13:58