działania na zbiorach
Zuetamiush: Proszę o pomoc w tym zadaniu

Proszę sprawdzić, czy część a) jest dobrze zrobiona i pomoc w części b).. byłbym wdzięczny xD
Niech X będzie zbiorem cyfr i A,B⊂X. Znajdź: A',B', A∪B, A∩B, A/B, B/A, jeżeli:
a)A={1,2,3,4,5} B={3,4,5,6,7}
A'={6,7}
B'={1,2}
A∪B={1,2,3,4,5,6,7}
A∩B={3,4,5}
A/B={1,2}
B/A={6,7}
i tutaj nie wiem :
b) A={x∊C: x
2=16} B={x∊N: x
2 <36}
2 lis 12:11
Basia:
ad.a
X jest zbiorem cyfr czyli X={0,1,2,3,4,5,6,7,8,9}
A'=X/A
B'=X/B
reszta jest dobrze
ad.b
x2=16 ⇔ x=−4 lub x=4
A = {−4,4}
x2<36 i x∊N ⇔ x=0,1,2,3,4,5
B={0,1,2,3,4,5}
dalej jak w (a)
2 lis 12:14
Zuetamiush: dlaczego X={0,1,2,3,4,5,6,7,8,9}? tam nie ma 8 ani 9.
2 lis 12:17
Basia: przeczytaj dokładnie treść zadania
X jest zbiorem cyfr (X to Twoja przestrzeń)
A,B⊂X
A' to nie jest B/A
A' = przestrzeń / A
2 lis 12:18
Zuetamiush: dobra, już chyba rozumiem, czyli tak?
b)
A'=X/A
B'=X/B
A∪B={−4,,0,1,2,3,4,5}
A∩B={4}
A/B={−4}
B/A={0,1,2,3,5}
2 lis 12:23
Basia:
sorry; nie zwróciłam uwagi, że X dotyczy też (b)
skoro tak to −4 odpada, bo nie jest cyfrą
czyli
A={4}
stąd:
A' = {0,1,2,3,5,6,7,8,9}
B' = {6,7,8,9}
A∪B tak jak masz bez −4
A/B=∅
reszta bez zmian
2 lis 12:28
sushi_ gg6397228:
Musisz podac jaki to zbior X( czyli liczby calkowite, naturalne)

bo masz A= {−4,4} ⊄ {0,1,2,3,4,5,6,7,8,9}
2 lis 12:28
Zuetamiush: podałem całą treść zadania, jak widać nie ma tam o tym mowy.
2 lis 12:30
Basia:
patrz mój post wyżej
X dotyczy też (b)
2 lis 12:31
Zuetamiush: ok, juz rozumiem i dziękuję za pomoc
2 lis 12:40