nie rozumiem tego
sandra: wogole tego nie rozumiem
eiπ/7(−1−√3i) te pi siódmych test kolo tego i tylko tego nie idzie tak zapisac
2 lis 11:30
sushi_ gg6397228:
ea+bi=ea*(cos b + i sin b)
2 lis 11:41
sushi_ gg6397228:
nie napisalas co tam liczysz, tylko wrzucilas pare literek i liczb
2 lis 11:41
Jack:
zapisz osobno tę liczbę w nawiasie w postaci wykładniczej. Potem przemnóż eiπ/7 przez to, co
Ci wyjdzie z nawiasu.
2 lis 11:41
sandra: Rozwiązać równania (x, z∊Z) taka tresc
2 lis 11:45
sushi_ gg6397228:
podalem wzor w moim pierwszym poscie−−> trzeba zrobic od prawej do lewej
zapisz nawias w postaci trygonometrycznej
2 lis 11:47
sandra: no to wiem juz robie . prosiles o tresc zadania
2 lis 11:47
sandra: czyli eiπ/7(cosπ/7+isinπ/7)
2 lis 11:54
sushi_ gg6397228:
dalej nie widze znaku = jak to ma byc rownanie
2 lis 12:03
sandra: heh
2 lis 12:16
sushi_ gg6397228:
wiec zapsiz jeszcze raz ten sam przyklad z "=" sie gdziesz
2 lis 12:19
sandra: eiπ/7=cos4π/3+isin4π/3
2 lis 12:19
sandra: policzylam cos i sin
czy to musi bbyc z tego e te pi przez 7
a przedtem po prostu zapomnialam rowna sie dac bo w zeszycie mam heh
2 lis 12:20
sushi_ gg6397228:
aby bylo rownanie potrzeba rowniez " NIEWIADOMEJ " u Ciebie ciagle jej nie ma
2 lis 12:33
sandra: jak ja tego wogole nei widze to skad mam wziasc ta nei wiadoma. szukam po internecie zeby sie
czegos nauczyc ale sda tylko wzory.
2 lis 12:37
sushi_ gg6397228:
Sandra: Rozwiązać równania (x, z∊Z) taka tresc ...
dlatego prosze Ciebie kolejny raz, abys podała to rownanie
2 lis 12:46
sushi_ gg6397228:
czekam na to rownanie −−> nie mozesz go znaleźć w zeszycie
2 lis 13:05
sandra: nei mozesz mnei naprowadzic jakos

?
2 lis 13:07
Basia:
masz to po prostu źle napisane;
napisz porządnie
sushi już pięć razy to napisał, tylko bardziej delikatnie
2 lis 13:10
sandra: spoko to tzreba bylo od razu napisac mi zebym jeszcze raz porzadnie to napisala
2 lis 13:12
sushi_ gg6397228:
Moja droga, chce abys podala przyklad z zeszytu, ktory masz obliczyc
w pierwszym poscie cos napisalas liczba* liczba ( brakuje "=" oraz "x" niewiadomej)
jezeli napsize takie cos : rozwiaz rownanie 3*5 ( to czy to bedzie poprawny zapis)
2 lis 13:12
sandra: e
iπ/7(−1−
√3i)
tak moze byc

2 lis 13:14
sandra: takie zadanie jest po prostu obliczyc : i to zadanie bez znakow zadnych
2 lis 13:15
sushi_ gg6397228:
to zapisalas 3*5 i prosisz o rozwiazanie rownania ( brakuje "=" i niewiadomej")
2 lis 13:16
sushi_ gg6397228:
a co napisalas o 11.45 wiec sie zdecyduj

Oblicz czy rozwiąż równanie
2 lis 13:17
sandra: mozna tutaj wkleic cos to wkleje ci to zadanie jak mam
2 lis 13:17
sandra: sorki to nie do tego zadania wczesniej bylo
2 lis 13:18
sushi_ gg6397228:
oblicz: e...* (−1 −√3 i)
czyli eiπ/7 = (cos π/7+i sinπ/7)
teraz zamieniamy (−1−√3 i) na postac trygonometryczna
2 lis 13:23
sandra: | | 4π | | 4π | |
czyli (−1−√3 i)=(cos |
| +isin |
| ) |
| | 3 | | 3 | |
2 lis 13:25
sushi_ gg6397228:
tak kąt wychodzi 240 stopni
mysle ze moze lepiej porobic to na "e" niż na sinusach i cosinusach
e
iπ/7 * e
i 4π/3
mozesz policzyc na dwa sposoby i zobaczyc czy bedzie OK
2 lis 13:31
sandra: czyli eiπ/7* ei4π/3 =ei2π/3
2 lis 13:43
sushi_ gg6397228:
nie wiem jak Ty te ulamki dodajesz
2 lis 13:45
sandra: wiesz szczerze ci powiem ze sama nei wiem
2 lis 13:46
sandra: | 1 | | 4 | | 3 | | 11 | | 14 | | 2 | |
| + |
| = |
| + |
| = |
| po skroceniu mam |
| |
| 7 | | 3 | | 21 | | 21 | | 21 | | 3 | |
2 lis 13:49
2 lis 13:51
2 lis 13:52
sandra: czyli mam źle policzone
2 lis 13:52
sushi_ gg6397228:
| | e .. | |
link odnosil sie do sin φ = |
| postac wykladnicza |
| | 2i | |
2 lis 13:53
sushi_ gg6397228:
po prostu oszukujesz mnie na każdym kroku ( co mam Tobą zrobić

)
2 lis 13:55
sandra: narazie musze skonczyc dziekuje narazie pozneij sei odezwe
2 lis 13:55
sandra: sie nei martw nauczyciele tyle lat mnei znosili z tymi obliczeniami wiec nei ejst zle

z gory
przepraszam za to
2 lis 13:56