liczby
sandra: 4z(sprzężonej)+ 3Imz= iz + 2 + i ,
2 lis 11:23
sushi_ gg6397228:
zapisz sobie z=x+iy i teraz licz
z(sprzezone)= x−iy
2 lis 11:25
sandra: szczerze mówiąc nie wiem jak to zrobić
2 lis 11:33
sushi_ gg6397228:
4(x+iy) + 3*(y)= ix−y +2 +i
4x+ 4y* i +3y = 2−y +i(x+1)
porownujemy czesci rzeczywiste z rzeczywistymi, a urojone z urojonymi
4x+3y==== 2−y
4y === x+1
i uklad rownan
2 lis 11:35
sandra: a w tym pierwszym tam gdzie jest 4(x+iy) to nie ma byc sprzezone

czyli x−iy i czemu kolo 3
jest tylko y
2 lis 11:39
sandra: juz wiem skad i dlaczego tylko jeszcze z tym 4(x+iy) neima byc x−iy?
2 lis 11:43
sushi_ gg6397228:
zapomnialem ze jest sprzezenie
co oznacza "Im"
2 lis 11:43
jo: Re z to część rzeczywista, czyli przy takich oznaczeniach to x
Im z to część urojona, czyli y.
2 lis 11:51
sandra: czyli musi byc 4(x−iy)+3y=ix−y+2+i
mnoze to i uklad rownan
2 lis 11:51
sushi_ gg6397228:
tak jak jest u nie tylko ze "−" dac tutaj : −4y=x+1
2 lis 11:53
sandra: nie wiem gdzie to dac. wybacz
2 lis 11:57
sushi_ gg6397228:
4x+3y= 2−y
− 4y = x+1
w tamtym zapomnialem o sprzezeniu wiec minusik " pojawia sie na czerwono"
2 lis 12:01
sandra: juz powoli wiem o co chodzi chyba, ja musze podstawic pod "z" z dzialania to z=x+iy i wyliczyc
2 lis 12:16
sushi_ gg6397228:
obliczysz "x" i "y" i podstawisz z=x+iy i dostaniesz liczbe zespolona
2 lis 12:18
sandra: no to teraz jestem w domu i rozumiem dziekuje
2 lis 12:22
sandra: zapisjuje jak jak bym to zrobila
2 lis 12:25
sandra: 4(x−iy)+3y=i(x+iy)+2+i
4x−4iy+3y=ix+i2y+2+i
i dalej pomyslu nei mam. jeju czy ja jestem taka przywalona ze tego nei umeim czy ta mata jest
taka
2 lis 12:27
sushi_ gg6397228:
przeciez juz napisalem jak masz to policzyc (i2=−1) w poscie o 12.01
2 lis 12:31
sandra: to x=13 y=−13
2 lis 12:44
sandra: w takim razie z=13−13i
2 lis 12:47
sushi_ gg6397228:
oszukujesz mnie znowu w obliczeniach
4x+4y=2
−x−4y=1
dodajemy stronami
3x=3 ==> x=...
2 lis 12:47
sandra: 3x=3
x=1
| | 1 | |
podstawiam −4y=x+1 czyli −4y=2 −−−−−> y=− |
| |
| | 2 | |
2 lis 12:53
sandra: sorki zle
2 lis 12:53
sandra: dobrze
2 lis 12:55
sushi_ gg6397228:
z= 1−0.5 i
2 lis 12:58
sandra:
2 lis 13:00