stereometria
niki17: Długość krawędzi prostopadłościanu są kolejnymi liczbami naturalnymi. Przekątna
prostopadłościanu ma długość 5√2
a) Oblicz długości krawędzi prtostopadłościanu.
Bardzo proszę o wytłumaczenie
2 lis 11:19
sushi_ gg6397228:
jaki jest wzor na przekatna prostopadloscianu
2 lis 11:34
Ania90: d = √a2 + b2 + c2
2 lis 12:16
sushi_ gg6397228:
a=n, b=n+1, c=n+2 bo to maja byc kolejne liczby
d=5√2
d2= 50
d2=a2+b2+c2 −−> podstawiasz za "a", "b", "c" i rozwiazujesz rownanie kwadratowe
2 lis 12:20