Proszę o pomoc !!
Pomocy !!: Dany jest trójkąt ABC, gdzie A(−2,3), B(−2,2), C(2,0). Wyznacz:
a) równania ogólne prostych zawierających boki tego trójkąta
b) długości wysokości tego trójkąta
2 lis 11:08
sushi_ gg6397228:
umiesz napisac wzor prostej przechodzacej przez dwa punkty
2 lis 11:24
Pomocy !!: umiem
2 lis 11:26
sushi_ gg6397228:
to a) umiesz zrobic masz zrobic 3 proste przechodzace przez punkty AB, BC i AC
2 lis 11:31
Pomocy !!: niestety ale wyniki wychodzą mi inne

a licze z tego wzoru (y2 − y1)(x − x1) = (x2 − x1)(y −
y1)
2 lis 11:52
sushi_ gg6397228:
bo masz zły wzór
2 lis 11:55
sushi_ gg6397228:
lub źle podstawiasz
2 lis 11:56
sushi_ gg6397228:
zapewne zapominasz
−(−liczba)= liczba
2 lis 11:56
sushi_ gg6397228:
pokaz swoje obliczenia, to zobacze gdzie cos "oszukujesz"
2 lis 11:58
Pomocy !!: (y2 − y1)(x − x1) = (x2 − x1)(y − y1) dobry jest ten wzór ?
2 lis 12:18
Basia:
dobry
2 lis 12:20
Pomocy !!: ok, zaczyna mi wychodzić
2 lis 12:24
Pomocy !!: ok wyszło, tylko nie wiem jak zrobic b ?
2 lis 12:31
sushi_ gg6397228:
b) trzeba porobic proste prostopadle przechadzace przez wierzcholki
prosta AB i prosta prostopadla CD ( D lezy naboku AB) przechodzaca przez C
dostaniesz wzory AB i CD ==> liczysz punkt przeciecia D
liczysz dlugosc odcinka ze wzoru dla CD
to samo robisz dla pozostalych dwoch wysokosci
2 lis 12:50