zadnie
gabi: W równoległoboku ABCD wysokości mają długość 4 cm i 5 cm a kąt rozawrty ma 115 stopni. Oblicz
obwód tego równoległoboku z dokładnością do 0.1 cm
2 lis 11:04
sushi_ gg6397228:
zrob rysunek z niego widac jak łatwo policzyc jeden bok ( trygonometria)
2 lis 11:11
gabi: zrobiłam ale nie widze tego móglbys mi pomoc?
2 lis 11:54
sushi_ gg6397228:
to zrob tutaj rysunek
2 lis 11:59
sushi_ gg6397228:

ile wynosi AD ( tak mials zrobic rysunek i wykorzystac wskazówki)
2 lis 12:10
gabi:
2 lis 12:11
gabi: sinalfa h/ad
2 lis 12:14
sushi_ gg6397228:
AB tez obliczysz z trygonometrii
tylko caly pic polega na tym ile wynosi "α"
2 lis 12:15
sushi_ gg6397228:
wiec otwierasz tablice i szukasz wartosci dla sin "α" ; gdzie "α"= ...
2 lis 12:17
gabi: 65?
2 lis 12:18
gabi: no z tym alfa maly problem jest
2 lis 12:20
sushi_ gg6397228:
sin 65o=...
2 lis 12:22
Basia:
jaka jest suma kątów w każdym czworokącie wypukłym ?
2 lis 12:22
sushi_ gg6397228:
to otwierasz kalkulator na kompie i liczysz
2 lis 12:23
gabi: obiczyłam a wyszło mi 6.1 a b=9.5 ale obw wtedy wynosi 31.2 a to jest nie prawidłowa odp:(
2 lis 12:43
sushi_ gg6397228:
pokazuj jak Ci wyszlo te 6.1 i 9.5 bo mi wyszlo inaczej
2 lis 12:53
gabi: no wiec tak sin 65 stopni= 4/AD
sin 650.423 weic AD=4/o.423=9.5
5/AB=cos35 stopni
cos35=0.819
AB=6.1
2 lis 12:55
gabi: no wiec tak sin 65 stopni= 4/AD
sin 650.423 weic AD=4/o.423=9.5
5/AB=cos35 stopni
cos35=0.819
AB=6.1
2 lis 12:56
sushi_ gg6397228:
od kiedy sinus 65 stopni jest mniejszy od 1/2 =sin 30
2 lis 13:04
sushi_ gg6397228:
wiec ile sinus 65 wynosi ?/ tak długo go obliczasz
2 lis 13:13