prosze o wyznaczenie dziedziny krok po kroku żebym zrozumiała
Anusia1919: f(x)=ln(7−x)+√4x+8+arcsin(x2+5x+4}
2 lis 10:38
Grześ: Tak więc mamy logarytm, pierwiastek i funkcje arccosinus, dziedzina:
logarytmujemy tylko dodatnie liczby:
7−x>0
Liczba pod pierwiastkiem musi być nieujemna:
4x+8≥0
Funkcja arccosinus przyjmuje wartości :<−1,1>
−1≤x
2+5x+4<1
Liczymy:
7−x>0 ⋀ 4x+8≥0 ⋀ x
2+5x+4>−1 ⋀ x
2+5x+4<1
x<7 ⋀ x≥−2 ⋀ x
2+5x+5>0 ⋀ x
2+5x+3<0
x
2+5x+5>0
Δ=25−20=5
√Δ=
√5
x
2+5x+3<0
Δ=25−12=13
etc.
Chyba sobie poradzisz
2 lis 22:03
Anusia1919: ok rozwiąże to a dziedzine pomozesz mi wyznazyć
2 lis 22:31
Grześ: Część wspólną 3 nierówności
2 lis 22:33
Grześ: A raczej 4, w sumie
2 lis 22:33
Anusia1919: x1=
−5−√132}
x2=
−5+√132}
a dziedzina to bedzie xe<−2,7)
2 lis 23:18
Anusia1919:
2 lis 23:32
sushi_ gg6397228:
zrobilas os i nanioslas wszystkie rozwiazania−−>znowu strzelasz niecelnie
2 lis 23:39
Anusia1919: naryswoąłan na osi i część wspólna napisałm bo nei wiem jak to zorbić
2 lis 23:58
sushi_ gg6397228:
masz 6 liczb, a Ty tylko dwie podalas w rozwiazaniu

3 lis 00:03
Anusia1919: xe(
−5}−{√132;
−5−√52>∪<−2,
−5}+√52>∪(
−5}√132;7)
3 lis 00:13
sushi_ gg6397228:
masz najpierw policzyc dla kazdego osobno, a nie wrzucac wszystko na raz i do tego jeszcze źle
3 lis 00:20
sushi_ gg6397228:
z parabol masz
x
2+5x+5 >0
jaka jest ODP
x
2+5x+3 <0
jaka jest ODP
z funkcji liniowych x∊ <−2; 7)
3 lis 00:23
Anusia1919: ale co mam policzyc ktoś napisał wyżej że częśc wspólną
3 lis 00:25
sushi_ gg6397228:
co wynika z kazdej paraboli −−> nawrzucalas tyle przedzialow, a tylko jedna bedzie odpowiedz
napisalem post powyzej wiec czekam na odp
masz podane miejsca zerowe i nierownosc wiec podaj jakie bedzie rozwiazanie do kazdego kawalka
3 lis 00:31
Anusia1919: xe(
−5−√132,7)
3 lis 00:35
sushi_ gg6397228:
po co zgadujesz
masz podac dla kazdej paraboli przedzial −−> czy to trudne
3 lis 00:37
Anusia1919: mega trudne:(
3 lis 00:39
sushi_ gg6397228:
nie mega trudne; masz parabole usmiechniete ∪ i miejsca zerowe wiec w czym problem
3 lis 00:41
sushi_ gg6397228:

i tylko podac odpowiedni przedzial
3 lis 00:42
Anusia1919: to wrzuciałam wszystko naraz a Ty powiedizłałeś/aś że źle:(
3 lis 00:43
sushi_ gg6397228:
bo masz zrobic rozwiazanie dla kazdej osobno −−> masz parabole naszkicowana czekam na
odpowiedzi do paraboli 1 i paraboli 2 (kazdy wynik podaj osobno)
wrzucilas wszystko i gówno z tego widzisz −−> za kazdym razem podajesz inny wynik
3 lis 00:45
Anusia1919: ja sie poddaje bo i tak źle odpowiem
3 lis 00:48
sushi_ gg6397228:
nie ma poddawania sie
mamy x1 i x2 i funkcja kwadratowa >0 (patrz rysunek) jaki bedzie przedzial
3 lis 00:51
Anusia1919: 1
<−5−√52,−5+√52>
2.
(−5−√132,−5+√132)
3.<−2,7)
3 lis 00:56
sushi_ gg6397228:
u Ciebie znak nierownosci nie ma znaczenia
zadalem proste pytanie,
bez przykladow liczbowych tylko na literkach x1 i x2 funkcja kwadratowa >0
dalej czekam na odp
3 lis 00:59
Anusia1919: ide sie z tym przespać bo naprawde nie wiem

napisze jutro koło 11
3 lis 01:00
sushi_ gg6397228:
na jakim przedziale (zielony kolor wykresu jest nad kreska pozioma czarna )
3 lis 01:00
sushi_ gg6397228:
jutro to jest czwartek

, masz to zrobic teraz
3 lis 01:00
Anusia1919: aha no fakt sory to bede dzisiaj

ale ja naprawde nei wiem prosze powiedz mi
3 lis 01:02
sushi_ gg6397228:
(−
∞; x
1) ∪ (x
2; +
∞) tam masz kolor zielony nad osia −−> czy to trudne bylo
3 lis 01:03
sushi_ gg6397228:

czesc wspolna tak gdzie masz dwa kolory czerwony i zielony
dorzucic czesc <2.7) kolor niebieski
kolor pomaranczowy === rozwiazanie zadania
3 lis 01:06
sushi_ gg6397228:

mala poprawka
kolor zielony : x
2+5x+5≥0
kolor czerwony: x
2+5x+3≤0
kolor niebieski <−2;7)
pierwiastki do kazdej paraboli podane o 00.23
3 lis 08:29
Anusia1919: no tak ale który ten x1 i x2 dać
3 lis 11:25
Anusia1919: to bedzie częśc wspólna czyli xe<
−5+√52;
−5+√132> dobrze wkońcu
3 lis 12:03
sushi_ gg6397228:
to juz mnie rozbroilas tym pytaniem : KTÓRY x1 I x2 DAC
masz kalkulator wiec sobie policz ktory z nich jest najmniejszy, a ktory najwiekszy
wynik dobry
3 lis 13:33
Anusia1919: wkońcu dorbrze ta dziedzine określiłam

3 lis 22:45
sushi_ gg6397228: przeciez napisalem
wynik dobry
3 lis 22:48
Anusia1919: no wkońcu

dziękuje za pomoc i cierpliwość
4 lis 09:52
marzena: f(x)= pierwiastek x+6
28 wrz 13:03