prosze o wyznaczeni dziedziny krok po kroku zebym zrozumiała
Anusia1919: f(x)=log(−4x)+√−x2+6x+55
2 lis 10:37
sushi_ gg6397228:
aby zrozumiec trzeba samemu robic
jaka liczba musi byc pod pierwiastkiem, to samo sie tyczy logarytmu
2 lis 10:56
Anusia1919: >0
czyli −4x>0
−x
2+6x+55>0
Δ=36+220=259
x1=?
x2=?
nie ma pierwiastka z delty
2 lis 11:10
jo: Źle zsumowałaś Δ
2 lis 11:15
sushi_ gg6397228: do logarytmu −4x>0 zatem x<0 masz pierwsza czesc
2 lis 11:16
Basia:
źle zsumowałaś i da się wyciągnąć pierwiastek, ale gdyby nawet się nie dało to nie wolno Ci
powiedzieć, że nie ma pierwiastka z Δ
√2,√3,√5,...,√259,... istnieją; są liczbami niewymiernymi
2 lis 11:17
Basia:
poza tym wyrażenie podpierwiastkowe nie musi być >0
wystarczy, żeby było ≥0
2 lis 11:19
Anusia1919: no iwem ze neimzożea tak powiedziec . to teraz mam x1 i x2 wyliczyć tak?
2 lis 11:36
sushi_ gg6397228:
popraw delte i liczymy x1 i x2 potem parabolka i dobry przedzial zaznacz
2 lis 11:38
Anusia1919: Δ=256
pierw. z Δ=16
x1=11
x2=−5
xe(−∞,−5>∪<11,+∞) dobrze
2 lis 23:07
sushi_ gg6397228:
przeciez parabola jest ∩ wiec przedzial jest (x1, x2)
a na koniec trzeba uwzglednic zalozenie x<0 ( z logarytmu)
2 lis 23:10
Anusia1919: hmm to jak to bezie

xe<−5,0)∪(0,11>
2 lis 23:31
sushi_ gg6397228:
jaki przedzial daje parabola
2 lis 23:37
Anusia1919: xe(−∞,+∞)

2 lis 23:38
sushi_ gg6397228:
pudlo
2 lis 23:40
Anusia1919: to nie jest zgadywanie

to jak pwiedz
2 lis 23:41
sushi_ gg6397228:
−x2+6x+55 ≥0
x1= −5
x2=11
wiec ...
2 lis 23:41
mac: @Anusia1919 − parabola raczej nie daje takiego przedziału, jednakże jakbyś chciała tak zapisać,
że x∊(−∞;+∞) to piszesz po prostu x∊R
2 lis 23:41
Anusia1919: czyli dziedziną sa liczby rzeczywiste tak
2 lis 23:45
sushi_ gg6397228:
co napisalem o 23.10
2 lis 23:46
mac: nie, przeczytaj uważnie co napisałem i co napisał sushi(juz prawie ci rozwiazanie podał)
2 lis 23:46
sushi_ gg6397228:
rysuj tutaj parabole, zaznacz miejsca zerowe
2 lis 23:46
Anusia1919: nei umiem tu rysowac
2 lis 23:53
2 lis 23:53
Anusia1919: xE(−5,11)
2 lis 23:56
mac: Blisko Blisko lecz zauważ ze masz znak ≥
2 lis 23:56
sushi_ gg6397228:
to sie nauczysz rysowac

!
2 lis 23:58
Anusia1919: czyli ma być ><−5,11>
3 lis 00:01
mac: 
tylko zauważ, że sushi ci już dawno napisał rozwiązanie

"przeciez parabola jest ∩
wiec przedzial jest (x1, x2) "
3 lis 00:03
sushi_ gg6397228:
i teraz czesc wspolna z " x<0 " bedzie ...
3 lis 00:04
mac: teraz czesc wspólna:
1o − x∊(−∞;0)
2o − x∊<−5, 11>
3 lis 00:04
mac:
3 lis 00:06
mac: więc?
D
f : x∊<−5; 0)
btw: jutro maturka?
3 lis 00:07