prosze o wyznaczenie dziedziny funkcji krok po kroku zebym zrozumiała
Anusia1919: f(X)=x√6−x−x2+√4−2x
2 lis 10:36
Anusia1919: pomoze kroś
2 lis 23:02
Grześ: Rozpisz to ładniej, to jutro pomoge, tymczasem dobranoc
2 lis 23:05
Anusia1919: 1.
4−2x≥0
−2x≥−4
x≤2
2.
6−x−x2≥0
−x2−x+6≥0
Δ=1+24=25
x1=2
x2=−3
dfxe<−3,2>?
2 lis 23:29
sushi_ gg6397228:
nawet dobrze wyszlo

x ∊ <−3; 2> o ile masz f(x)=
√6−x−x2 +
√4−2x
2 lis 23:34
mac: to bydzie tak:
założenia:
6 − x − x2 > 0 ⋀ 4 − 2x ≥ 0
z reszta poradzisz sobie?
2 lis 23:34
Anusia1919: funkcja jets taka jak napisalłam na samej górze czyli moje roziwązanie jest złe?
3 lis 00:14
mac: na samej górze napisałas: 6−x−x2 ≥ 0 większe LUB RÓWNE a powinno być tylko WIĘKSZE czyli > tak
jak napisałem
3 lis 00:18
mac:
3 lis 00:23
mac: czyli suma to x∊(−3;2)
3 lis 00:23
Anusia1919: i już jest wszytsko ok

a w 4−2x tezx mas być > ? ?
3 lis 00:28
mac: tak to co podałem jest ok, a w tym 4−2x ok przeciez napisałem juz załozenia wyzej
3 lis 00:32