funkcje
Paulina: Pierwiastkiem równania x2 + bx + c = 0 jest liczba 7. Drugi pierwiastek istnieje i też jest
liczbą całkowitą. C jest równe ?
2 lis 10:26
sushi_ gg6397228:
to juz bylo kiedys, pisalem na ten temat
podstawiamy "7" do wzoru
7*7 +7*b+c=0 ( pierwsza zależność)
wzory Viete'a a=1
x1+x2 = −b u nas np x1= 7 ==> 7+ x2= −b ( 2 zaleznosc)
x1 * x2= c u nas x1= 7 ==> 7*x2= c ( 3 zaleznosc)
2 i 3 zaleznosc podstawiamy do 1 zaleznosci
49+ 7*(−7−x2) + (7*x2) = 0 i obliczamy x2 ( drugi pierwiastek)
2 lis 10:36
Paulina: dzięki
2 lis 10:43
sushi_ gg6397228:
ile wyszlo x
2 
i czy wszystko jasne jest ?/
2 lis 10:45
Paulina: ma wyjść 21 a mi nie wychodzi
2 lis 10:45
Paulina: jutro mam próbną maturę z maty ... będzie ciężko
2 lis 10:46
sushi_ gg6397228:
pokazuj swoje obliczenia, sprawdze gdzie robisz bład
2 lis 10:53
Paulina: ok

49+ 7*(−7−x2) + (7*x2) = 0
49 −49 − 7x2 + 7x2=0
2 lis 10:55
sushi_ gg6397228:
moze trzeba w takim razie podzielic pisemnie
(x
2+7b+c)

x−7)
2 lis 10:59
Paulina: hmm ... to później bo teraz zmykam na egzamin na prawo jazdy...
2 lis 11:00
sushi_ gg6397228:
a juz wiem o co chodzi masz podane liczby i tylko "21" jest podzielne przez 7
patrz to co pisalem o Vieta
x1*x2 = c np x1= 7 to wtedy 7*x2= c
2 lis 11:02
Paulina: dzięki
2 lis 11:04