wykazac, ze liczba jest podzielna przez 6
Goral: wykaż że liczba 3+3do2+3do3+...+3do100 jest podzielna przez 6.
2 lis 09:49
sushi_ gg6397228:
zapisz w postaci sumy ciagu geometrycznego
2 lis 09:57
Goral: Wtedy mi wychodzi 3 x 1−3
100/1−3
i jak mam to udowodnić? przecież nie będę obliczał 3
100

Z gory dzieki za odpowiedz
2 lis 10:11
sushi_ gg6397228:
| | 3100−1 | | 3100−1 | |
3* |
| =3* |
| |
| | 3−1 | | 2 | |
teraz trzeba pokazac ze licznik jest podzielny przez 4 ( nie masz tego zadania w dziale
indukcja)
3
100−1= (3
50)
2− 1= (3
50−1)(3
50+1) (wzory a
2−b
2)
widac ze pierwszy nawias to liczba parzysta, to samo drugi nawias
3
do byle jakiej potegi === liczba nieparzysta
2 lis 10:31
Goral: Dlaczego tam napisałeś 3 x
3100 − 12, skoro ze wzoru wynika, że powinno być tak jak ja
napisałem? I czemu udowadniamy, że licznik ma być podzielny przez 4 skoro w treści pisze, że
trzeba udowodnić ze liczba jest podzielna przez 6? Przepraszam, że tak się czepiam ale po
prostu chcę to zrozumieć
2 lis 10:40
sushi_ gg6397228:
zmienilem sobie kolejnosc w ułamku, aby nie miec minusa
| 4−6 | | 6−4 | |
| czy to nie bedzie tyle samo co |
| policz i sprawdz  |
| 1−3 | | 3−1 | |
| | licznik | |
z sumy dostajemy  C[ 3* |
| ]] masz miec podzielne przez 6 |
| | 2 | |
wiec ulamek musi byc podzielny przez "2" , zatem licznik musi byc podzielny przez 4, bo w
mianowniku musisz potem liczbe podzielic przez 2
2 lis 10:43
sushi_ gg6397228:
3* licznik2
2 lis 10:44
30 wrz 09:15