powtórka z 1 kl liceum
kinga: Dane jest wyrażenie 1−x2+10xy−25y2
a) stosując wzory skróconego mnożenia rozłóż wyrażenie na czynniki
b) oblicz wartość wyrażenia dla x= (4√16−3)−1 oraz y=(5√5)−23
zad 2. W okręgu przecieły się dwie cienciwy w pkt E
a) wykaż że trójkąt MEP jest podobny do trójkąta LER
b) wiedząc, że |EP|=4 cm i |EL|=8cm a pole trójkąta LER wynosi 28cm2 obl pole trójkąta MEP
proszę o pomoc
1 lis 23:03
sushi_ gg6397228:
1a)
1−x2+10xy−25y2= 1− (x2−10xy+25y2 ) = 1− (x−5y)2
a2−b2=(a−b)(a+b)
1−(x−5y)2= [1− (x−5y)][1+(x+5y)])= (1−x+5y)(1+x+5y)
2 lis 09:00