:p
załamany: wyznacz pole trójkąta równoramiennego ABC o ramionach AC i BC, w którym podstawa AB jest
zawarta w prostej o równaniu y=2x a dwa wierzchołki mają współrzędne A=0,0 C=−3,4
1 lis 21:58
załamany: ?
1 lis 22:10
załamany: pomocy
1 lis 22:22
dziuba: obliczasz długość AC
3
2+4
2=AC
2
AC=5
obliczasz odległość punktu C od prostej y=2x −wysokość trójkąta
obliczasz dł odcinka AE−połowa podstawy
AE
2+(2
√5)
2=5
2
AE=
√5
długość podstawy = 2
√5
1 lis 22:23
załamany: dziękuję

a oblicz pole trójkąta ABC gdy A=−6,2 B=
34,4
14 C=3,2
1 lis 22:36
załamany: robię w podobny sposób co poprzednie ale nie wychodzi mi...
1 lis 22:43
załamany: ma wyjść 10 i 1/8
1 lis 22:47