Nierówność z wartością bezwzględną
octava: rozwiąż nierówność:
√(x+2)2 − 8x + |3−x| < 3x − 1
proszę pomóżcie mi!
1 lis 21:57
octava: jestem załamana i beznadziejna,,, nie potrafię nawet takiego zadania zrobić... eh
1 lis 22:00
M4ciek: To w liceum jest?
1 lis 22:24
Godzio:
o

to tak "na sen" sobie pyknę to zadanko
1 lis 22:26
nikka: nie przesadzaj, wcale nie jest to taki super prosty przykład...
Na początek dziedzina nierówności:
Dn: (x+2)2 − 8x ≥ 0
x2 + 4x + 4 − 8x ≥ 0
x2 − 4x + 4 ≥ 0
(x−2)2≥ 0
Dn = R
√(x+2)2 −8x = √(x−2)2 = |x−2|
czyli mielibyśmy
|x−2| + |3−x| < 3x −1
1 lis 22:31
nikka: a Godzio dokończy
1 lis 22:31
M4ciek: Dla Godzia prosty
1 lis 22:32
Godzio:

Myślałem że coś trudniejszego

Początkowe założenia:
(x + 2)
2 − 8x ≥ 0
x
2 + 4x + 4 − 8x ≥ 0
x
2 − 4x + 4 ≥ 0
(x − 2)
2 ≥ 0 −− x ∊ R
√(x − 2)2 + |3 − x| < 3x − 1
|x − 2| + |x − 3| < 3x − 1
1
o x ∊ (−
∞.2) −−− oba wyrażenie są ujemne więc zmieniamy ich znaki
−x + 2 − x + 3 < 3x − 1
−2x + 5 < 3x − 1
5x > 6
2
o x ∊ <2,3) −− x − 2 > 0, x − 3 < 0
x − 2 − x + 3 < 3x − 1
1 < 3x − 1
3x > 2
3
o x ∊ <3,
∞) −− oba wyrażenia są dodatnie
x − 2 + x − 3 < 3x − 1
2x − 5 < 3x − 1
x > −4 ⇒ x ∊ <3,
∞)
Suma rozwiązań:
1 lis 22:33
octava: 3 przypadki? 8−) dziękuję!
1 lis 22:33
1 lis 22:34