troszkę fizyki
Monika: Witam.
Proszę o rozwiązanie −zadania są z fizyki z zasady zachowania pędu− ale matematyka też jest
potrzebna..
Jakby ktoś mógł, to proszę o jakieś dopiski do zadań (komentarze skąd się co wzięło)
Z góry bardzo dziękuję i jeszcze raz proszę o pomoc.
Dla mnie to bardzo ważne.. Jutro mam kartkówkę a tych zadań nie potrafię zrobić.
Zad.1 Człowiek o masie m1=70kg stoi na końcu łodzi o długości d=4m. Masa łodzi wynosi
m2=210kg. O ile przesunie się łódź,gdy człowiek przejedzie na jej drugi koniec?
Zad.2 W tył wózka o masie m=900g, poruszającego się po poziomym torze z prędkością v1=0,5 m/s
,uderzyła kula z plasteliny, lecąca z prędkością v2=0,8m/s przyklejając się do niego.
Prędkość wózka wzrosła do v3=0,55m/s. Oblicz masę kuli z plasteliny. Jaką prędkość miałby
wózek, gdyby ta kula trafiła w przednią część wózka ?
1 lis 21:27
lisek:
Zad. 2
m1 − masa wózka
m2 − masa kulki
V1 − prędkość wózka
V2 − prędkość kulki
V3 − prędkość wózka i kulki razem
V4 − prędkość wózka i kulki razem gdy trafiła od przodu wózek
m1*V1 + m2*V2 = (m1 + m2)*V3
a gdyby trafiła w przód wózka to:
m1*V1 − m2*V2 = (m1 + m2)*V4
1 lis 22:01
Monika: dzięki za zadanie 2.
Jakby ktoś wiedział jak zrobić 1 to będę wdzięczna za napisanie.
1 lis 22:17