pomóżcie
załamany: dany jest punkt P=(2,7), wyznacz na osi ox taki punkt R że jego odległość od punktu P to √74
1 lis 20:57
Grześ: x−odległość od punktu(2,0)
x
2+7
2=74
x
2=74−49
x
2=25
x=5 lub x=−5
R=(−3,7) lub R=(7,7)
1 lis 21:01
załamany: ale w rozwiązaniach mam R=−3,0 lub R=7,0 hm?
1 lis 21:05
Grześ: a sorry, tam zamiast 7 ma być 0, przeoczyłem
1 lis 21:05
Grześ: R=(−3,0) lub R=(7,0)
1 lis 21:05
załamany: dzięki a powiesz mi jeszcze z jakiego wzoru/zależności to jest wyliczone? ja próbowałem z wzoru
d=√(x2−x1)2+(y2−y1)2 ale poległem
1 lis 21:13
Grześ: Dobry wzór bierzesz, masz dane x2,x1, y1 i wyznaczasz
y2
1 lis 21:17
załamany: oks mam, a takie: napisz równanie okręgu którego średnicą jest odcinek AB gdzie A=−1,3 B=1,−1
1 lis 21:18
Grześ: Nie siedzę zbyt w okręgach, sorki. Zrobiłbym Ci to ale nie na wzorach, tylko na samej analizie
1 lis 21:20
załamany: a mogę jeszcze jakieś inne zadanie dać?mam jeszcze 4 sztuki...
1 lis 21:21
Grześ: dobra, zobaczymy czy da radę
1 lis 21:24
Grześ: Już wiem jak to równanie wyznaczyć, już Ci napisze
1 lis 21:25
dziuba: S(0,1)
równanie okręgu
(x−0)
2+(y−1)
2=r
2
ale jeszcze musisz wyznaczyć r czyli podstawiasz do równania współrzędne A lub B. obliczasz
promień i podstawiasz do równania.
1 lis 21:27
Grześ: Liczymy promień:
r=√(1+1)2+(3+1)2=√20
1 lis 21:27
dziuba: (x−0)2+(y−1)2=20
1 lis 21:30
Grześ: dokładnie dziuba
1 lis 21:30
Grześ: Tylko, że z mojego obliczenia trzeba połowę wziąśc bo ja średnicę policzyłem

sorry za
oznaczenia
1 lis 21:31
Grześ: Czyli:
(x−0)2+(y−1)2=5
1 lis 21:32
mac: A=(−1;3)
B=(1;−1)
|AB|=√(−1−1)2 + (3−1)2 = √4+4 = 2√2
r=√2
równanie okręgu będzie
(x−xs)2 + (y−ys)2 = 2
żeby wyliczyć xs i ys musimy podstawić za x i y współrzędne z punktów A i B tworząc układ
równań
(−1−xs)2 + (3−ys)2 = 2
(1−xs)2 + (−1−ys)2 = 2
i teraz musisz go rozwiązać
1 lis 21:32
dziuba: (x−0)
2+(y−1)
2=5
1 lis 21:33
dziuba: dobra coś zwaliłam.
1 lis 21:34
mac: chyba coś pomyliłem
1 lis 21:34
dziuba: jeżeli Grześ policzył dobrze średnicę to powinno być dobrze ..
1 lis 21:35
Grześ: jest wszystko ok
1 lis 21:35
załamany: danke! A takie? Punkt M=2,−5 jest wierzchołkiem kwadratu. Jeden z jego boków zawiera się w
prostej o równaniu x+2y−7=0. Oblicz rolę powierzchni tego kwadratu
1 lis 21:52
załamany: mogę na Was liczyć?
1 lis 21:59
Grześ: nie za malo danych

bo nic nie chce mi wyjść
1 lis 21:59
Grześ: za mało danych wg mnie, możnaby wyznaczyć w sumie, hmm prostą prostopadła i coś kombinować
1 lis 22:00
Grześ: Dobra, już wiem, danych wystarczy,
1 lis 22:00
Grześ: Liczymy prostą prostopadłą do tej prostej( x+2y−7=0) , i przechodzący przez dany punkt M(2,−5).
Liczymy odległośc i mamy dł boku
1 lis 22:02
Grześ: dobra, ja spadam, ewentualnie ktoś inny dokończy pomoc Tobie.
Narazie Wam wszystkim
1 lis 22:03
dziuba: dokłądnie
1 lis 22:05