nie mam pojecia jak sie do tego zabrac ,bylbym wdzieczny za pomoc
konrad: Napisz wzór funkcji kwadratowej f w postaci kanonicznej , jeśli wiadomo że przyjmuje ona
wartości niedodatnie wtedy i tylko wtedy, gdy x∊<−2;6> , a jej wykres przecina oś OY w punkcie
(0,−6)
1 lis 20:50
nikka: być może jest prostszy sposób, ale w tej chwili nic innego nie przychodzi mi do głowy...
funkcja kwadratowa w postaci ogólnej ma postać
f(x) = ax
2 + bx + c
x = −2 , x = 6 − to będą miejsca zerowe funkcji czyli
f(−2) = 0
f(6) = 0
wykres funkcji kwadratowej przecina oś OY w punkcie (0,c) czyli c = −6
rozwiązując poniższy układ równań znajdziesz współczynniki a,b (c= −6):
4a − 2b + c = 0
36a + 6b + c = 0
b = −2
postać kanoniczna
i teraz pozostaje dokończyć (podstawić pod a i b liczby, obliczyć Δ)... dasz radę dokończyć?
1 lis 21:48
konrad: Dzieki za pomoc , wzor funkcji wyszedl poprawny.
1 lis 22:01
nikka:
1 lis 22:10
Eta:
z postaci iloczynowej:
miejsca zerowe; x
1= −2 x
2= 6
f(x) = a( x +2)(x−6) i P(0,−6)
to: −6= a( 0+2)(0−6) =>
a= 12
f(x)= 12(x+2)(x−6)
y
w= f(2) => f(2)=
12( 2+2)(2−6) = −8
postać kanoniczna:
f(x)= 12(x−2)2 −8
1 lis 22:11
nikka: też próbowałam, ale stanęłam w miejscu po obliczeniu a

teraz z pewnością zapamiętam Twój sposób Eto
1 lis 22:16
Eta:
1 lis 22:17
fg:

δγαβδπΔΩ⊂←⇒⇔∑≈≈≠∫
19 lis 20:37
hi:
27 lis 16:47