Rozwiąż x^4+6x^3-8x^2-6x+7=0 Prosba czy mógby ktos rozwiązać ?
Rafał: x4+6x3−8x2−6x+7=0
1 lis 20:49
Grześ: x
4+6x
3−8x
2−6x+7=0
x
4+7x
3−x
3−7x
2−x
2−7x+x+7=0
x
3(x+7)−x
2(x+7)−x(x+7)+(x+7)=0
(x+7)(x
3−x
2−x+7)=0
Dalej nie mam siły
1 lis 20:53
nikka: x4 − x2 + 6x3 − 6x − 7x2 + 7 = 0
x2(x2−1) + 6x(x2−1) − 7(x2−1) = 0
(x2−1)(x2 + 6x − 7) = 0
(x−1)(x+1)(x2 + 6x − 7) = 0
x−1 = 0 lub x+1 = 0 lub x2 + 6x − 7 = 0
dokończ...
1 lis 20:58
Rafał: myślałem nad tym długo i w końcu skumałem przy przepisywaniu na forum że gdzieś wstawiałem źle
minusa

zrobiłem x
4−x
3+6x
3−7x
2−x
2+x−7x+7 =−
x
3(x−1)+7x
2(x−1)−x(x−1)−7(x−1) =0
(x
3+7x
2−x−7)(x−1)=0
[x
2(x+7)−1(x+7)](x−1)=0
(x−1)(x+1)(x+7)(x−1)=0
x=−7 x=1 x=−1
1 lis 21:03
Rafał: po zrobiłem *miało być x4−x3+7x3−7x2−x2+x−7x +7 tam mi sie 6 zamiast 7 wbiła ; p
1 lis 21:06
Gustlik: Najlepiej schematem Hornera i twierdzeniem Bezout − znajdujesz podzielniki wyrazu wolnego czyli
7 − są to liczby 1, −1, 7, −7 wstawiasz po kolei do schematu Hornera i liczysz tak długo, aż
reszta z dzielenia wyjdzie 0. Gdy reszta wyjdzie 0 − to masz pierwiastek i współczynniki
wielomianu o 1 stopień niższego, czyli 3. Potem jeszcze raz Horner i "zjedziesz" do funkcji
kwadratowej, potem juz liczysz deltą. Opis schematu Hornera masz tu:
https://matematykaszkolna.pl/strona/1401.html .
2 lis 02:13