POMOŻECIE??
załamany: punkt A'=(−a+2, 4) jest obrazem punktu A=(−5, b+3) w symetrii względem osi Ox, wyznacz a i b
1 lis 20:45
załamany: wytłumaczcie bo nie miałem tego i nie rusze bez pomocy...
1 lis 21:00
Eta:
{ x'= −x
{ y'= y
to: −a+2=5
b=3= 4
dokończ .......
1 lis 21:00
załamany: hm ale w rozwiązaniach mam, że a=7 b=−7
1 lis 21:03
Grześ: a nie ma tak w rozwiązaniu podanym przez
Etę
Ewidentnie widać poprawność
1 lis 21:05
dziuba: przy symetrii względem osi OX zmienia się znak współrzędnej y, czyli
x'=x
y'=−y
−a+2=−5
b+3=−4
a=7
b=−7
1 lis 21:07
załamany: −a+2=5
−a=3
a=−3 ?
b+3=4
b=−1 ?
Co robię źle?
1 lis 21:07
Grześ: to samo eta zrobiła, tylko tam jest malutka literówka:
b=3+4
1 lis 21:07
załamany: dzięki dziuba
1 lis 21:08
Eta:

Sorry ( źle odczytałam)
symetria względem osi OX:
{ x= x
'
{ y= −y
'
tak powinno być
zatem: −a+2= −5
b+3 =−4
1 lis 21:09