pomocy!
załamany: wyznacz równanie prostej zawierającej wysokość trójkąta ABC poprowadzoną z wierzchołka C jeśli
A=(−4,1) B=(0,5) C=(2,−2)
1 lis 20:37
załamany: wyznaczyłem równanie prostej AB, nie wiem co dalej
1 lis 20:38
jakiś kretyn:
1) Równanie prostej AB (czyli podstawa)
2) Równanie prostej prostopadłej do AB przechodzącej przez punkt C
Wzory chyba znasz?
1 lis 20:39
Grześ: Teraz prosta prostopadła do niej i przechodząca przez punkt C
1 lis 20:39
Gustlik: Najlepiej tak:
1. Najpierw liczysz współczynnik kierunkowy prostej zawierającej podstawę trójkąta, a więc bok
AB:
A=(−4,1)
B=(0,5)
C=(2,−2)
Równanie całej prostej AB nie jest Ci w tym zadaniu potrzebne, wystarczy Ci samo a.
2. Wyznaczasz współczynnik kierunkowy prostej prostopadlej do podstawy AB ze wzoru:
Prosta ta ma równanie y=−x+b.
Teraz wstawiasz do tego równania współrzędne C:
−2=−2+b
−2+2=b
b=0
Prosta zawierająca wysokość trójkąta ma równanie y=−x.
4 lis 01:20