Wykres funkcji
Sfereon: | | 1 | |
f(x) = | 2 − | |
| x + 1|| + 1 |
| | 2 | |
Nie rozumiem tego.
1 lis 20:00
Godzio:
Z takim zapisem raczej też nie zrozumiemy
| | 1 | |
Chodzi o narysowanie tego: f(x) = |2 − | |
| x + 1| | + 1 ? |
| | 2 | |
1 lis 20:01
Grześ: Uprość sobie funkcję rozpatrując dwa przypadki:
dla x≥−2
dla x<−2
1 lis 20:03
Sfereon: no tak
można by po kolei... wytlumaczac.
1 lis 20:04
Grześ: Dla prostszego rysowania uprościłem ci wykresy funkcji.
W przedziale x∊(−∞,−2> rysujesz ten 1 przypadek
A w przedziale <−2,+∞) rysujesz ten drugi przypadek
1 lis 20:05
Sfereon: dlaczego x≥ −2 oraz x < −2?
| | 1 | |
| |
| x + 1| − miejsce zerowe to −2 |
| | 2 | |
O to chodzi?
1 lis 20:06
Grześ: tak, dokładnie
1 lis 20:07
Grześ: Widzisz chyba , że uprościłem Ci tą najbardziej wewnątrz wartośc bezwzględną

Teraz zostały Ci dwie części wykresu z jedną tylko wartością
1 lis 20:07
Sfereon: | | 1 | | 1 | | 1 | |
f(x) = | 2 + ( |
| x + 1| +1 = |
| x + 4 czy | |
| x + 3| +1? |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
1 lis 20:11
Grześ: masz tam zapisane we wcześniejszych moich postach, nie widzisz
1 lis 20:12
Grześ: | | 1 | |
I |
| x+3I+1  |
| | 2 | |
1 lis 20:12
Godzio:
| | 1 | |
f(x) = |2 − | |
| x + 1| | + 1 |
| | 2 | |
To po kolei:
| | 1 | |
1) Rysujesz wykres − | |
| x| |
| | 2 | |
| | 1 | |
2) Przesuwasz wykres o wektor [−1, 2] −− 1 jednostka w lewo i 2 do góry y = −| |
| x + 1| + 2 |
| | 2 | |
| | 1 | |
3) Odbijasz to co jest pod osią OX y = | −| |
| x + 1| + 2| |
| | 2 | |
| | 1 | |
4) Cały wykres o jedną jednostkę do góry y = |2 − | |
| x + 1| | + 1 |
| | 2 | |
1 lis 20:16
Sfereon: wieć dalej bedzie (−
∞; −6) bo −6 jest m.zerowym.
| | 1 | | 1 | |
−( |
| x +3) +1 = |
| x − 2 |
| | 2 | | 2 | |
Następne jak dalej zrobić

<−2;
∞)
| | 1 | |
|2 + ( |
| x + 1)| + 1 = |{1}{2}x + 2 |
| | 2 | |
Dobrze?
1 lis 20:25
Sfereon: Ja chce to przez liczenie...
1 lis 20:27
Grześ: Nie musisz dalej jej rozkładać, bo się pogubisz w obliczeniach, masz proste 2 funkcje z 1
wartością bezwzględną, więc narysuj je w podanych przedziałach.

Albo rób sposobem Godzia, jak ogarnasz kolejność przekształcen
1 lis 20:27
Grześ: To wątpie że to poprzez liczenie zrozumiesz
1 lis 20:28
Sfereon: ok, dziękuje, już zrozumiałem
1 lis 20:29
Sfereon: już zrozumiałem poprzez liczenie, poprostu znak + oraz − nie rozumialem, teraz juz jest OK !
Dziekuje za pomoc

PS. Szykuje sie do matury roz. , mam jeszcze 1.5 roku wiec mysle ze zdarze
1 lis 20:31
Sfereon: od 0 zaczynam
1 lis 20:31
Grześ: Liceum
1 lis 20:31
Sfereon: technikum informatyczne 3 klasa.
1 lis 20:34
Grześ: ja 2 klasa liceum
1 lis 20:34
Sfereon: ty masz matematyke rozszerzoną a ja nie, musze wszystko wałkowac od podstaw.
1 lis 20:36
Sfereon: podstaw rozszerzenia
1 lis 20:36
Grześ: aha, ja jakoś sobie radzę, ćwiczę ogólnie matę i powtarzam na tutejszym forum, bo spotykam się
z z zadaniami bardzo odmiennymi

bardzo się to przydaje, lepsze niż rozwiązywanie samemu
1 lis 20:38
Sfereon: zeby cos robic trzeba cos umieć

Mnie wystarczy podrecznik i do przodu

.
1 lis 20:39
Sfereon: kurde, mnie znaki te myla jak jest x>0 czyli +, jak x< 0 czyli − tak?
1 lis 20:40
dziuba: ja dzisiaj tu pierwszy raz jestem. ale miła odmiana niż tłuczenie zadań z repetytorium
1 lis 20:40
Grześ: zakłada się, że zero wliczanie jest do x>0, czyli x≥0(opuszczamy wart. bezwzględną bez zmiany
znaku),
x<0 ( zmieniamy znaki w wart. bezwzgl.)
1 lis 20:42
Sfereon: korepetycje czy repetytorium to wywalanie pieniedzy w bloto, masz podrecznik to sie z niego ucz
nie laz po domach i plac 20−30 zl /h
1 lis 20:42
dziuba: z korkami się nie orientuje.

nie chodzę.
wiem. ja 2 klasie dopiero. tak sobie repetytorium robię żeby się zorientować jakie zadania
mniej więcej na maturze spotykane.
1 lis 20:45
Sfereon: |x>0| = x < 0 << czyli −
|x<0| = x > 0 << czyli +?
1 lis 20:46
Grześ: Nie rozumiem twojego zapisu:
IxI=x dla x≥0
IxI=−x dla x<0
1 lis 20:48
dziuba: jak masz |x| rozważasz 2 przypadki.
x>=0 i wtedy +
i
x<0 i wtedy −
1 lis 20:49
Sfereon: ok, juz wiem .
Gdy kobieta mowi + to znaczy −
Gdy kobieta mowi − to znaczy +
Najprostrze rozwiazanie .
1 lis 20:52
Grześ: Ale może wtedy kłamać, nie do końca
1 lis 20:54
Sfereon: 
daj gg
1 lis 20:55
Grześ: to rozkaz

Boję się ciebie
1 lis 20:56
Sfereon: nie to nie.
1 lis 20:57
Grześ: no to ty podaj swoje gg, a nie
1 lis 20:58
dziuba: czy faceci muszą wszystko porównywać do kobiet?!
1 lis 21:00
Sfereon: 7474077
dziuba − najprościej
1 lis 21:01
dziuba: jak dla kogo
1 lis 21:02
Grześ: napisałem ci na gg Sfereon
1 lis 21:08